Komentátor Palata: Ať Kosovo i Srbsko vstoupí do EU a NATO. Je to už vyzkoušený model

20.09.2019 9:48

Prezident Miloš Zeman při své návštěvě v Srbsku vyjádřil přání týkající se oduznání Kosova. Situace se zdála být ale vyřízena, když se jeho nápad setkal s jasným odmítnutím premiéra Andreje Babiše i ministra zahraničí Tomáše Petříčka, protože podle české Ústavy je tvůrcem zahraniční politiky vláda, nikoli prezident. Ale není tomu tak. Po pondělním večerním jednání v Lánech premiér prohlásil, že vláda se k Zemanově nápadu vrátí a bude o něm jednat. Situaci ve svém komentáři na serveru iROZHLAS.cz glosuje zahraničněpolitický komentátor Luboš Palata.

Komentátor Palata: Ať Kosovo i Srbsko vstoupí do EU a NATO. Je to už vyzkoušený model
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Problém podle Palaty je, že vedle Ústavy tu máme jiný, Ústavou nekodifikovaný, stav, kdy se premiér Andrej Babiš chová spíše, jako by byl lenním pánem krále lánského zámku než v mnoha ohledech prezidentovi nadřazeným suverénem. Zemanův návrh oduznání Kosova je podle jeho slov po všech stránkách špatný.

Hlavním českým zájmem by podle něj měla naopak být stabilizace západního Balkánu a jeho postupné přijetí jak do Severoatlantické aliance, tak do Evropské unie. „K tomu je třeba postupně zahladit stopy a důvody tamních etnických konfliktů, jež se přehnaly celou bývalou Jugoslávií,“ dodává s tím, že ve všech balkánských válkách v minulých desetiletích postupně byl. A přestože nikdo na nich nebyl zcela bez viny, byli to Srbové, kdo rozpoutal dvě z nich a dopustil se nesčíslného množství válečných zločinů.

Je pravdou, že se sice našly i země takové, které uznání na nátlak Srbska odvolaly, ale když se podíváme na jejich seznam, najdeme tam státy typu Lesotha, Burundi nebo Šalamounových ostrovů. A nebylo by podle komentátora lichotivou vizitkou, kdybychom se na takový seznam zařadili.

Na druhou stranu tu ale máme i státy Evropské unie a NATO, které Kosovo uznat odmítly. Státy jako Slovensko, Řecko, nebo Španělsko k tomu ale podle Palaty mají své důvody, s nimiž sice nemusíme souhlasit, ale které lze pochopit. „Jsou to především obavy z možných, či dokonce reálných separatistických snah na území daných států,“ upřesnil.

Takové důvody ale Česko nemá. Proto by si prý s chladnou hlavou mělo říci, že oduznání Kosova by vedlo jen ke zvýšení napětí mezi Bělehradem a Prištinou, a tím i na celém západním Balkáně. „Jediným řešením tamních etnických sporů přitom je vyzkoušený model vstupu celého regionu do Evropské unie a NATO. A to včetně státu jménem Kosovská republika,“ dodal na závěr Palata.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…