Komentátor: Piráti chtějí práva, povinnosti už ne

15.10.2014 9:55

Do komunální politiky vstoupili zástupci České pirátské strany. Petr Pešek v dnešních Lidových novinách na stránkách komentářů píše, že nabízejí mix nadšení, diletantismu a ultimát. Kvůli jejich údajně charakteristickému rysu, prosazovat práva nad povinnosti, by se prý mohli označit za anarchisty 21. století.

Komentátor: Piráti chtějí práva, povinnosti už ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předvolební akce České pirátské strany s cílem požádat úředníky magistrátu, aby neskartovali dokumenty a smlouvy, které Praha v minulosti uzavřela ještě před nástupem Pirátů do funkcí pražských zastupitelů.

Ve volbách do zastupitelstva hlavního města získali Piráti 4 křesla. Celková situace z nich ale udělala velmi důležitého možného partnera při vytváření koalice. „To, že mohou být jazýčkem na vahách a držet nad vodou tu či onu magistrátní koalici, je pozoruhodné. A zároveň šílené,“ píše Pešek.

„Piráti jsou v obecném povědomí spojováni s internetovou svobodou. Anebo přísnějším pohledem viděno, internetovým bezprávím,“ píše Pešek a jde dál. Podle komentátora lze i z jejich programu vyčíst, že Piráti hájí a prosazují práva, zatímco o povinnostech příliš nemluví. Podobně tomu prý je i v tvorbě koalice na pražskou radnici. „Piráti odmítají spolupráci s ODS, ČSSD, TOP 09 i komunisty. Nechtějí do rady. Za tichou podporu ale žádají kontrolní výbor a zanesení svých tezí do koaličního programu,“ uvádí komentátor.

Bezplatný software na úřadech, bezplatná doprava pro občany

Co tedy Piráti chtějí? Rádi by prý prověřili možnost, jestli by veřejná městská doprava nemohla být zadarmo. Mimo jiné chtějí dát právo občanům chodit na zasedání rady nebo v referendu schvalovat rozpočet. Aniž by se prý zabývali zabezpečením, navrhují, aby úřady používaly volně šiřitelný bezplatný software.

„Piráty by bylo možné vnímat jako zpestření politiky, pokud by už nebyla pestrá až dost. Anebo jako odraz mladistvé mentality a důvod ke spokojenosti, že se veřejně angažují. Spíše je ale namístě hovořit o anarchistech 21. století,“ soudí v LN Petr Pešek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…