Komentátor: Protesty horníků nahrávají Haškovi a SPOZ

05.09.2013 10:44

Protest hornických odborů proti propouštění, plánovaný na 17.září, přichází vhod straně SPOZ a také haškovskému křídlu v ČSSD. Naznačuje to dnešní komentář v deníku Lidové noviny. Podle informací veřejnoprávního rozhlasu se má dnes vedení OKD sejít s odbory při jednání o nové kolektivní smlouvě.

Komentátor: Protesty horníků nahrávají Haškovi a SPOZ
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Komentátor Daniel Kaiser se věnuje nadcházejícím protestům horníků. Jsou namířeny proti možnému uzavření dolu Paskov, který je nyní, po poklesu světových cen uhlí, údajně ztrátový. Komentátor  píše: „Nebudou namířeny proti vládě, jejíž člen Martin Pecina kandiduje na Ostravsku a bude moci říkat: už jsme začali hasit, potřebujeme, lidičky, ještě více času. Protesty budou namířeny proti významnému spolumajiteli Zdeňku Bakalovi a implicitně i proti politikům, za nichž převzetí OKD proběhlo.“ 

Autor komentáře pak srovnává privatizaci OKD s mnohem více medializovanou privatizací  Mostecké uhelné společnosti.

„Bakalova potíž spočívá v tom, že to není běžný investiční bankéř, ale tak trochu i veřejný činitel, přední sponzor tzv. pravdy a lásky v hlavním městě a muž, který měl tu troufalost rozdávat v zahraničních novinách české politice známky z mravů. Od takového by jeden málem čekal, že aspoň pár miliard coby částečný ekvivalent hodnoty bytů, které dostal s OKD navíc a které slíbil prodat, ale neprodal, nájemníkům, utopí na Ostravsku ještě předtím, než hodí Paskov na krk státu. Což asi neutopí, jen se pak nesmí divit, jak si pohorší společensky,“ píše se dále v komentáři.

Kaiser závěrem připomíná, že v době, kdy OKD přecházely pod Bakalu, byl ministrem financí Bohuslav Sobotka, stávající šéf ČSSD. Současný vývoj tak nyní nepřeje možné povolební koalici ČSSD a TOP 09, proti níž je prezident Miloš Zeman.

„Prostě kdyby hornických demonstrací na Ostravsku nebylo, musely by se vymyslet v zájmu SPOZ samé. A také Sobotkova stranického soka Michala Haška,“ končí svůj komentář Lidové noviny.

Podle informací  webu Českého rozhlasu má dnes dojít k jednáním vedení OKD a odborů o nové kolektivní smlouvě. S jakým návrhem přijde, firma nezveřejnila. Web ale citoval mluvčího OKD Marka Síbrta, podle nějž se mzdy snižovat sice nemají, ale:  „Chceme diskutovat o omezení rozsáhlého systému benefitů typu 13. a 14. platy,“ uvedl Síbrt.

Průměrný plat v OKD je 35 tisíc korun. Firma zaměstnává 13 tisíc lidí. Podle webu Českého rozhlasu se OKD letos v prvním pololetí dostala do ztráty 10 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …