Komentátor: V budoucnu bude asijsko-tichooceánský prostor důležitější než euroatlantický

03.09.2015 22:57

Navzdory tomu, co teď vidíme na čínských i světových burzách, je na tom čínská ekonomika stále velmi dobře, uvedl ve čtvrtečních Událostech, komentářích komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák. V další části pořadu pak armádní expert Jaroslav Štefec zhodnotil sílu a vyzbrojenost čínské armády.

Komentátor: V budoucnu bude asijsko-tichooceánský prostor důležitější než euroatlantický
Foto: Radim Panenka
Popisek: Novinářské centrum v Pekingu, odkud bylo možné sledovat vojenskou přehlídku

Dvořák připomněl, že čínská ekonomika je druhá nejsilnější na světě. Podle propočtů možností nákupů, který prý vyhotovil MMF, má být dokonce na prvním místě.

„I přes to, co teď vidíme na čínských i světových burzách, je na tom Čína velmi dobře. Pokles hospodářského růstu není tak dramatický,“ uvedl Dvořák.

Přiznal se, že od řady kolegů slyšel, že USA „mají docela problém“ s asi dvěma biliony dolarů dluhů, které u Číny mají. „Zdá se tedy, že Čína je stát, který může ne snad diktovat, ale určovat, co se bude ve světové ekonomice odehrávat,“ podotkl s tím, že v nadcházejícím období bude asijsko-tichooceánský prostor důležitější než atlantický prostor.

Rusko je v jasné nevýhodě

Ohledně vzrůstající spolupráce Ruska a Číny pak Dvořák uvedl, že z analýz ruských a západních analytiků vyplývá, že jde jen o rétoriku, hlavně z ruské strany. „Od Ruska se odvrátily Evropa a USA, Rusko hledá alternativu na východě. Je v jasné nevýhodě, jeho ekonomické vztahy s Čínou se nedají srovnat se vztahy Číny s USA,“ myslí si komentátor.

V další části pořadu pak Štefec spolu s moderátorem Danielem Takáčem uvedl, že čínská armáda je největší na světě co do počtu vojáků, kterých má více než 2,25 milionu. Přitom armádní rozpočet stále roste a je druhý největší na světě.

Čína vlastní světový unikát: Jediná raketa může zničit letadlovou loď

Zaznělo také několik statistických údajů. Například že Čína má 250 jaderných hlavic, 2 448 letounů, neznámé množství bezpilotních strojů, 6 840 tanků, jednu letadlovou loď, 660 ponorek, přes 70 křižníků, fregat atd.

Čínská armáda se může chlubit světovým unikátem. Má rakety, z nichž pouze jedna jediná je schopna zničit letadlovou loď. Její dosah je 1 400 km. A i na tuto vzdálenost dokáže cíl zasáhnout s přesností na metry.

Nicméně technologické vybavení čínské armády je o generaci za vybavením armád Ruska a USA.

Štefec také vysvětlil, že Čína staví umělé ostrovy v oblasti Spratleyho ostrovů kvůli tomu, že tam jsou obrovské zásoby ropy a zemního plynu, které jsou srovnatelné s ložisky těchto surovin v oblasti Arabského poloostrova.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…