Komentátor hodnotí vládu: Škrtací orangutani

12.03.2012 11:55

Plošné škrty napříč všemi resorty bylo možné pochopit na počátku éry premiéra Petra Nečase (ODS). Pokud se k nim však vláda uchyluje znovu a znovu, svědčí to o její neschopnosti a dokazuje to, že odmítá hledat cesty, jak spořit efektivně. K čemu tedy ale máme vládu? Tupé škrty zvládne přece i orangutan. O tom je přesvědčen komentátor Petr Honzejk, který si bere na paškál především ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Komentátor hodnotí vládu: Škrtací orangutani
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) plánuje další kolo úsporných škrtů. Dieta se nejspíš nevyhne ani resortu školství. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) žádá po svém koaličním kolegovi a šéfovi resortu vzdělání Josefu Dobešovi (VV), aby uspořil asi čtyři miliardy. Jsou to náhodou tytéž peníze, které Dobeš loni před Kalouskem uhájil a navýšil z nich platy učitelům. Teď jim je asi zase sníží. Komentář k dalšímu kolu plošných škrtů z pera Petra Honzejka přináší dnešní Hospodářské noviny (HN).

Neschopnost vlády

Škrty ve školství nejsou totéž jako škrty v armádě. Zatímco ministrovi obrany stačí k zeštíhlení resortu třeba zrušení jednoho málo využívamého letiště, ministr školství podobné možnosti nemá. Kdyby se rozhodl zrušit nějakou školu, rozpoutá se pravděpodobně bouře. Pokud tedy ministr financí chce šetřit i v tomto resortu, nezbývá jeho kolegovi prakticky nic jiného, než osekat platy učitelů. Nad tím se dají jednou přimhouřit oči, ale víckrát je to nepřijatelné.

„Teď je to, litujeme, důkaz neschopnosti. Proč vláda nedokázala za rok a půl provést něco jako audit státních služeb – všeho, co má stát zajišťovat. Proč nedokázala nalézt zbytečné úřady nebo reformovat systém sociálních dávek jinak, než náhodnými výstřely typu zrušení porodného?“ ptá se Honzejk. K dokreslení celé situace dodává, že Německo plánuje omezit podporu fotovoltaiky o třicet procent. Náš ministr Kalousek chce podporu omezit jen o dvacet procent. Proč je mírnější? To ví jen on sám.

Přitom se Kalousek v minulosti dušoval, že tupé škrty jsou jen první fází nezbytného obrodného procesu naší ekonomiky a potřebné reformy teprve přijdou. Zdá se, že jsme z první fáze ještě nevystoupili.

„Jde o to pochopit, že plošné škrty, povýšené na univerzální princip, nejsou dobrým řešením, jen dělají v tlupě zlou krev. Což snad pochopí, jako tvor sociální, i příslovečný škrtací orangutan,“ uzavírá komentátor. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …