Komentátor hovořil s Pařížany. Někteří prý mluví o etnickém napětí, které může dojít až k občanské válce

15.11.2015 18:02

I když útoky šokovaly i běžné Pařížany, jsou podle komentátora Hospodářských novin Davida Klimeše obyvatelé francouzské metropole přesvědčeni, že nelze rezignovat na dosavadní životní styl. „Bojí se především nárůstu pravicového extremismu a etnického napětí, které je největší za poslední roky,“ píše Klimeš, který ve svém článku přinesl názory několika Pařížanů včetně muslimů.

Komentátor hovořil s Pařížany. Někteří prý mluví o etnickém napětí, které může dojít až k občanské válce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spontánní pietní akce za oběti teroristických útoků v Paříži před francouzskou ambasádou v Praze

Klimeš v článku přináší názor dvacetiletého Youssefa, který přežil bombový atentát na Stade de France. „Je to vyhlášení války Islámským státem a pro mě jako muslima je to i znectění Koránu,“ napsal prý mladý muslim, jehož slova prý potvrdil další Pařížan, šestadvacetiletý Fabian. Podle něho je nutné zničit Islámský stát, ale zároveň není možné rezignovat na dosavadní životní styl. „Nebojím se, jezdím do centra Paříže každý den. Hrozba je všude a vždy a my jsme takřka bezmocní,“ řekl.

Aby toho nebylo málo, přináší Klimeš i názor dvacetiletého pekaře Mathiase, podle něhož jsou teroristé šílení a nemají žádný respekt k lidskému životu. „A i když to hodně lidí dělá, nesměšujme muslimy s těmito lidmi. Bezpečnostní kontroly by se měly znásobit a doprava z rizikových míst, jako je Sýrie, omezit,“ vyjádřil se na rozdíl od svého předchůdce k tomu, že je nutné alespoň částečně změnit životní styl.

Strach z nárůstu extremismu

Komentátor Hospodářských novin nicméně upozorňuje, že ne všichni Pařížané si myslí, že francouzská společnost ještě rozlišuje muslimy a islamisty. „Šok z této tragédie by neměl zakrýt, že větším nebezpečím je zde největší etnické napětí za poslední roky. Ve Francii jsou dvě strany: francouzští muslimové a Francouzi bez muslimské víry. Zakoušíme pocity, které tu po útoku na Charlie Hebdo na počátku roku nebyly,“ přinesl Klimeš názor dvacetiletého Abdoa pocházejícího z Maroka. „Pokud to tak půjde dál, bojím se, že dojdeme až ke konfliktu a občanské válce. Prostě to tak je. To by měl každý pochopit, je jedno, zda místní nebo imigrant, muslim či někdo jiný,“ dodal prý mladý muslim.

  • Celý text a názory Pařížanů si můžete přečíst ZDE

„Bojíme se nárůstu pravicového extremismu. Protože v Paříži je nyní tolik kriminality a netolerance jako v žádném jiném globálním městě či v celé západní Evropě,“ napsal tak například další muslim přezdívající se K, podle kterého si teroristé vybrali Paříž, aby mohli vzkázat, že ať budou jakákoliv bezpečnostní opatření, oni mohou zasáhnout kdekoliv a kdykoliv.

Je to vina vlády

Mezinárodní rozměr útoků vidí Pařížané různě. Třicetiletý Jacen prý zdůrazňuje především evropskou jednotu. „Evropská unie bojuje s terorismem a už víme, že s rizikem útoků žijeme. Byl tu Londýn, Madrid, Kodaň, Brusel… Je důležité, aby Francouzi a Evropané, jedno jakého vyznání, zůstali jednotní. Terorismus nemá víru, nemá Boha,“ napsal Jacen s tím, že je důležité se nebát uprchlíků a pokračovat v boji. S tím se ale, jak Klimeš upozorňuje, ne každý Pařížan ztotožňuje. Například pětadvacetiletý Thomas má prý jasno. „Západ šel do války v tolika blízkovýchodních zemích, že nikoho nemůže překvapit, že válka přišla i k nám. Je to smutné pro rodiny obětí, ale je to chyba naší zahraniční politiky. Pokud lidé chtějí něco změnit, měli by v ulicích požadovat odstoupení vlády a měli bychom se přestat starat o záležitosti ostatních zemí,“ napsal.

A prakticky stejně prý mluví například čtyřiatřicetiletý pařížský designér Vassilya, který je přesvědčen, že jsou lidé oběťmi vlastní vlády, která posílá za podpory USA teroristické jednotky do Sýrie, aby tam změnily režim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…