Komentátor píše, jak ODS zastavila útok zákulisních mocných

08.11.2012 9:32

Na kongresu ODS došlo k remíze mezi Nečasovým vedením, pokoušejícím se o „očistu“ ODS a topolánkovskou partou kmotrů. Sice se občanští demokraté neodhodlali k výrazné změně, ale podařilo se jim zastavit protiútok kdysi mocných ódéesáků, kteří se chtěli pomstít za předchozí kongres.

Komentátor píše, jak ODS zastavila útok zákulisních mocných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kongres ODS v Brně

Na brněnském kongresu mluvili řadoví delegáti i Petr Nečas často o změně, ale nikdo netušil, jak ji provést. Jediný, kdo měl skutečnou motivaci něco prosadit a za tímto účelem cílevědomě obíhal delegáty, byli středočeští „rebelové“ Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa a jejich spojenci.

Původní plán byl podle Bohumila Pečinky z Reflexu zamezit zvolení Petra Nečase v prvním kole a pak rozpoutat zmatek, ve kterém by se mohlo stát cokoliv. Nakonec však při zákulisních vyjednáváních v sobotu večer získali od některých krajů příslib společného hlasování, takže se odvážili nasadit do prvního kola vlastního kandidáta Ivana Fuksu. Jenže ráno se ukázalo, že je mnozí spojenci rychle opustili.

Nečas byl zvolen a „rebelové“ hasili svou porážku slovy, že mají podporu třetiny delegátů, což je velmi významná síla. Jejich šance však pohasly, když nebyl nikdo z nich zvolen do širšího vedení strany- Výkonné rady. Nedostali se tam ani představitelé někdejších bossů, třeba Ivan Langer nebo jihočeský Pavel Dlouhý. Protiútok se tedy nezdařil, ale prosazení dalších změn v ODS se také nekonalo.

Proto se podle Pečinky jednalo o upatlanou remízu. A definitivní rozuzlení boje o směřování ODS bylo odloženo na příští kongres.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…