Komentátor připomíná ruské imperiální výpady. Všechny začaly v sprnu

30.08.2014 6:21

„Srpen – ruský čas." Tak nazval svůj komentář v Lidových novinách Petr Kamberský. Připomíná v něm léta imperiální politiky Ruska i případy, kdy se právě v srpnu Kreml rozhodl k invazím či pokusům o rozšíření moci. Po nynější invazi na východní Ukrajinu se my, členové Severoatlantické aliance prý můžeme jen modlit, aby se Rusko spokojilo s Krymem a kousky Ukrajiny.

Komentátor připomíná ruské imperiální výpady. Všechny začaly v sprnu
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Petr Kamberský v LN zmiňuje pro nás osudnou invazi do Československé socialistické republiky v srpnu 1968. Podle autora se termín pravděpodobně zalíbil sovětským konzervativním generálům a srpen se pak stal minimálně čtyřikrát časem ruských imperiálních aktivit.

V srpnu v roce 1991 se ruský ministr vnitra, obrany a viceprezident Michaila Gorbačova spolu s předsedou KGB a několika dalšími spiklenci pokusili zvrátit osud Ruska. Tehdy však neposlouchaly ani oddíly KGB, které nezatkly ruského prezidenta Borise Jelcina, a puč po pár dnech skončil, píše Kamberský.

Komentátor také připomíná zřícení dvou paneláků v Moskvě. „Ačkoli se dosud neukázalo, kdo útoky provedl, režim obvinil Čečence a využil to jako záminku pro invazi,“ popisuje Kamberský a zároveň připomíná katastrofální následky tohoto činu. Dalším srpnovým výpadem Ruska bylo o sedmnáct let později obsazení gruzínské provincie Abcházie a Jižní Osetie ruskými vojsky.

„Invaze ruských vojsk na východní Ukrajinu je pak jen pokračování imperiální politiky stejnými prostředky,“ míní Kamberský a dodává, že „dějiny všech impérií jsou lemovány krví“. 

Jaké možnosti má Severoatlantická aliance

„My členové Severoatlantické aliance se teď jen můžeme modlit, aby se ruské impérium `spokojilo` s Krymem a kousky Ukrajiny a nerozhodlo se bránit své občany v Lotyšsku, Litvě a Estonsku,“ naznačuje komentátor poněkud šílenou možnost.

„Protože pak bychom stáli před kruciálním dilematem: aktivovat článek pět smlouvy a vyrazit spolu s celým spolkem do války proti Rusku, nebo přiznat, že celá slavná organizace i smlouva jsou jen cárem papíru?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…