Komentátor vzpomíná na volby: Rumcajs versus zdegenerovaný knížepán

10.03.2013 8:24

„Hluk vřavy způsobené prezidentskými volbami už utichl. Na válečném poli se však ještě povalují trosky zbraní a úpí zranění bojovníci,“ popisuje současnou atmosféru ve veřejnosti Jan Fingerland, komentátor Českého rozhlasu. Stále prý vnímá onen duch nepřátelství, který ale lze obrátit v něco dobrého. „Například v hlubší zkoumání toho, jaká je naše minulost, jak ji vnímáme, a tedy i toho, jací vlastně jsme,“ míní.

Komentátor vzpomíná na volby: Rumcajs versus zdegenerovaný knížepán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

 

Fingerland ve svém komentáři vzpomíná na dobu uplynulé volební období, v němž si příznivci Karla Schwarzenberga stěžovali, že jejich kandidát byl rivalem Milošem Zemanem vtlačen do role Trautenberka z Krkonošských pohádek. „Znamenalo by to, že jsou Češi Zemanovou optikou cosi jako Kuba, Anče a hajnej, kteří potřebují Krakonoše, aby se dokázali ozvat? A kdo by byl onou sojkou, která Krakonoše vždy tak ochotně informovala?“ ptá se.

Další pohádkový příběh, ve kterém lze najít podobnost s prezidentskou volbou, je Rumcajs, jehož protihráčem je knížepán. A to poněkud zdegenerovaný.

Podobnost se seriálem čistě náhodná?

Podle Fingerlanda ale nejvíce ztvárňuje současnost seriál Třicet případů majora Zemana. „Co je uvnitř hranic socialistické republiky, vyznačuje se přehledností, srozumitelností a dokonce vřelostí. Za hranicemi je chlad, nebezpečí a chaos. Zvláště nebezpečnou cizinou je pak Německo, které je zároveň blízko, je to náš „intimní nepřítel“. A nejen to, dá se dokonce říci, že kdo má v seriálu německé jméno (i když je třeba Čech), je automaticky padouch – žádný kladný hrdina se německy nejmenuje,“ upřesňuje.

Tento obraz dle,jeho slov, stále ještě vládne nad společností. Lidé v něm rozlišují my a oni, tady a tam, naše a cizí. „To se projevilo i během prezidentských debat, kdy ty nejsilnější karty pocházely právě z myšlenkového nebo spíše emocionálního arzenálu boje proti cizotě a vrchnosti,“ dodává Fingerland.

Je toho názoru, že v hloubi duše Miloš Zeman toto vidění světa nesdílí, stejně jako se zřejmě necítí být součástí „dolních deseti milionů“. „Pokud ovšem lidový aristokrat na republikánském trůně hledá úkol hodný muže jeho formátu, mohlo být by to naše společné překonání myšlenkového světa, v němž zůstáváme uvězněni dlouho poté, co majoři Zemani odešli do právních kanceláří nebo se z nich stali úspěšní podnikatelé,“ domnívá se.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…