Komentátor z Babišových novin si otřel pusu o „agenta Bureše"

11.02.2014 8:52

Lustrační zákon je podle komentátora Lidových novin Petra Kamberského přestárlý, ale zrušit by ho měli až demokraté a nemělo by se v tomto ohledu vyhovět komunistům. Důvod pro udržení lustračního zákona je podle komentátora dnes čistě symbolický: Kdo jej zruší, jakoby se stával ochráncem estébáků a mravním relativistou.

Komentátor z Babišových novin si otřel pusu o „agenta Bureše"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Lustrační zákon je podle Petra Kamberského přežitek. „Rizika pro demokracii jsou jinde než ve vědomé spolupráci se Státní bezpečností před půl či čtvrtstoletím. Přesto by byla veliká hloupost zákon teď rušit,“ napsal Kamberský v LN a udává hned dva principiální důvody.

„Neměli bychom rušit zákon jen proto, že jednomu člověku nevyhovuje, byť by to byl třeba prezident,“ píše komentátor a uvádí další námitku. „Zrušit archaickou normu mají demokraté, přesvědčeni o její zbytečnosti, rozhodně ne komunisté, kvůli nimž jsme zákon před lety přijímali,“ soudí Kamberský.

Dnešní argumentace se podle Kamberského zdrcla na morální důvody, což je podle něj velmi sporné, protože prý většinu nemravného jednání zákony nepostihují. „Důvod pro udržení lustračního zákona je dnes důvod ryze symbolický: Kdo jej zruší, jakoby se stával ochráncem estébáků a mravním relativistou.“

Uvedené důvody vidí komentátor jako tak silné, že je třeba jim vyhovět a zákon nechat v platnosti. „Právě ze symbolických důvodů by poslanci měli ve sněmovně shodit komunistický návrh ze stolu. Zrušit by jej měli časem sami sebevědomí demokraté, kteří vědí, že estébáci je to poslední, co nás v roce 2014 ohrožuje. Je ironií dějin, že nástup Andreje `Bureše` Babiše tuhle šanci na dlouhou dobu vyloučil,“ povzdechl si v závěru svého komentáře v LN Kamberský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…