Komentátorka: Lpíme na jistotách, proto jsme v recesi. Reformy to nezmění

21.09.2012 8:58

Česká ekonomika je v recesi a vláda by se chtěla proškrtat k jejímu vyřešení. Ale když šetří vláda, nemůže od občanů čekat, že začnou utrácet. Ostatně opatrnost, touhou po jistotách a šetření mají Češi v krvi. Tuto skutečnost nezmění žádná ekonomická reforma. Na jedné straně to přispívá k tomu, že zažíváme jen mírné ekonomické pády, současně však zažíváme i jen malé ekonomické vzestupy.

Komentátorka: Lpíme na jistotách, proto jsme v recesi. Reformy to nezmění
Foto: Petr Kupka
Popisek: Posluchači Lorencové a Okamury v Havířově

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) opakuje, že ekonomické těžkosti neprožívá jen Česko, ale celá Evropa. Analytička Lidových novin (LN) Lenka Zlámalová k tomu však v komentáři poznamenává, že tomu tak není. U nás máme recesi, zatímco jinde v Evropě už zase ekonomicky sílí. Je to prý především tím, že se Češi bojí riskovat a sázejí raději na jistoty. O tomto charakteristickém rysu české populace svědčí i to, že by občané na Hradě nejraději viděli opatrnického Jana Fischera.

Opatrnosti není nikdy dost?

„Jistoty s malými zisky jsou pro nás důležitější hodnotou než riziko s šancí na vysoké zisky. Je nám vlastní spíš mentalita úředníků se zaručeným stabilním příjmem než obchodníků, kteří můžou jednou hodně vydělat, ale jindy o to víc ztratit. Bankrot považujeme spíš za tragédii než šanci na nový začátek," poznamenává autorka.

S touto mentalitou se nesmíme divit, že dravějším národům, jako  jsou Estonci, ale částečně i Slováci občas jen koukáme na záda. Oni zase musí počítat s tím, že jejich pád z ekonomických výšin bude čas od času pěkně bolet.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…