Komisař EK Oettinger odmítá společné evropské nákupy plynu

15.05.2014 13:22

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger nesouhlasí s návrhem na vytvoření energetické unie, která by zajistila společný nákup plynu pro všechny členy EU. Řekl to v rozhovoru, který dnes přinesl německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podle Oettingera by se mělo jednotné ceny plynu v Evropské unii dosáhnout pomocí tržních mechanismů, vyzval proto k dokončení vnitřního trhu s energií a k dobudování energetické infrastruktury.

Komisař EK Oettinger odmítá společné evropské nákupy plynu
Foto: URS Czech
Popisek: Kontrola plynu

„Na politicky dosaženou jednotnou cenu (plynu) nepřistoupím," prohlásil Oettinger. Zavedení společných evropských nákupů plynu doporučoval ve svém návrhu na vytvoření energetické unie polský premiér Donald Tusk, podle kterého měly přispět k omezení energetické závislosti některých členů EU na Rusku. Oettinger ale nyní řekl, že podle něj existují i jiné způsoby, jak závislost na ruském plynu a na cenové politice ruské státní firmy Gazprom omezit.

„Plyn je pro EU produkt, ne politická zbraň," uvedl dále eurokomisař. Podle něj by nejlepší obranou proti silné pozici Gazpromu vůči evropským zemím bylo posílení tržních mechanismů v EU. Pokud se podaří vybudovat infrastrukturu tak, aby umožnila tok plynu všemi směry, a zároveň budou odstraněny tržní překážky, cena plynu v Unii se podle Oettingera automaticky vyrovná. Rusko tak podle něj už nebude moct uplatňovat rozdílnou cenovou politiku vůči různým zemím a stavět je proti sobě.

Oettinger také doporučil, aby evropské země zvýšily své zásoby plynu. Podotkl také, že Evropská komise zkoumá možnosti, jak napadnout cenovou politiku Gazpromu u soudu kvůli porušování pravidel hospodářské soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…