Komise k reformě policie dnes vyslechne olomoucké žalobce

15.11.2016 6:24

Před sněmovní vyšetřovací komisí ke sporné reorganizaci policie dnes předstoupí olomoučtí žalobci Jarmila Ošlejšková a Petr Šereda. Komise se dnes sejde podvanácté a mohlo by jít o její předposlední jednání, které se bude týkat výslechů.

Komise k reformě policie dnes vyslechne olomoucké žalobce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nevalná účast poslanců při jednání poslanecké sněmovny

Ošlejšková je dozorující státní zástupkyní olomoucké korupční kauzy s názvem Vidkun. Obviněni v ní byli čtyři lidé, včetně hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), dvou policistů a vlivného olomouckého podnikatele Ivana Kyselého. V kauze jako svědek vystupuje bývalý ředitel olomoucké Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáš Uličný, který si před komisí stěžoval, že ho policisté nezákonně vyslýchali 45 hodin v kuse.

Olomoučtí žalobci se proti tomu ohradili. Protokoly podle nich dokazují, že si na postup policistů nestěžoval a vypovídat chtěl. Předseda komise Pavel Blažek v minulosti uvedl, že se poslanci státních zástupců budou například ptát, zda získali některé důkazy v souladu se zákonem.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji i někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců. Komise má čas na výslednou zprávu do konce ledna.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…