Komunista Černý promluvil v rádiu o obsazení Krymu: Vůbec se nedivím

18.03.2015 18:39

Za demonstraci síly považuje poslanec a stínový ministr obrany KSČM Alexander Černý plánovaný přesun amerických vojenských kolon přes české území. Politik to uvedl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, který netradičně moderoval ředitel této veřejnoprávní stanice Jan Pokorný.

Komunista Černý promluvil v rádiu o obsazení Krymu: Vůbec se nedivím
Foto: repro ČT
Popisek: Poslanec KSČM za Olomoucký kraj Alexander Černý

Moderátor ale poukázal na právě probíhající mohutné manévry ruských vojsk a poslance se zeptal, zda to také není demonstrace síly. Černý reagoval tím, že velkými vojenskými cvičeními Rusko jen reaguje na NATO. Prý se stačí jen podívat na mapu a zamyslet se nad tím, proč Američané budují základny na pobřeží Černého moře, v Rumunsku a v Bulharsku.

Poukázal na to, že prstenec amerických vojenských základen obepíná Čínu a Rusko podél celé jejich hranice. "To je normální? Ohrožuje Rusko Spojené státy nebo NATO?" položil si Černý řečnickou otázku. Upozornil také na fakt, že USA mají v celém světě přes 700 základen, zato Rusové jen několik, sami prý mluví o čtyřech.

Může mít NATO obavy z ruské vojenské síly?

Moderátor ale upozornil, že NATO může mít obavy z ruské vojenské síly. A Černého reakce? "Vojenský rozpočet Ruska je 60 miliard dolarů, v USA je stabilně už několik let přes 500 miliard dolarů," poukázal na nesrovnatelně větší výdaje USA na zbrojení, než jaké má Rusko.

Komunistický politik také prohlásil, že nemá obavy z ruské vojenské síly. "Nevidím důvod, proč by Rusko mělo chtít obsadit západní Evropu," podotkl.

Při debatě se dostalo i na problematiku poloostrova Krym, který loni na jaře Rusko připojilo ke svému území. Černý poukázal na to, že na Krymu proběhlo referendum, v němž tamní lidé velkou většinou rozhodli využít svého práva na sebeurčení a požádali Ruskou federaci, aby se k ní mohli připojit.

Krym je pro Rusko nesmírně strategicky významný

Na námitku, že ruský prezident Vladimir Putin před několika dny v televizi přiznal, že o připojení Krymu k Rusku rozhodl krátce po loňském svržení ukrajinského prezidenta Janukovyče, Černý upozornil, že Krym má pro Rusko naprosto výjimečné postavení. "Stačí se podívat na mapu, je pro Rusko nesmírně strategicky významná záležitost,“ řekl s tím, že po Majdanu nastala tendence Ukrajiny vstoupit do NATO. Vyvstala tak možnost, že se Krym stane baštou amerického vojenského loďstva. "Vůbec se nedivím tomu, že Rusko bylo nesmírně znepokojeno, to je jako by Rusko pravidelně cvičilo v Mexickém zálivu," uvedl Černý s tím, že připojení Krymu k Rusku považuje ze strany Ruska za vynucený krok.

Připomněl, že právě na Radiožurnálu zazněla informace, že i rok po připojení Krymu k Rusku tamní obyvatelé si za svým rozhodnutím stát se součástí Ruska stále stojí. Na základě toho připojení Krymu k Rusku za anexi nepovažuje.

Česká ústava nepočítá s demonstrací síly cizí mocnosti na našem území

Debata se vzápětí vrátila k plánovanému přesunu amerických vojáků přes české území, ke kterému by mělo dojít na přelomu března a dubna. Podobných přesunů se prý každoročně uskuteční několik desítek, parlament je prý odsouhlasuje dvakrát ročně. Jenže zmíněná akce je podle Černého nadstandardní a vymyká se pravidlům. "Žádná demonstrace síly cizí mocnosti na našem území není v ústavě ani slovem zmíněna," upozornil.

Moderátor zmínil také to, že ruské vojenské letouny se objevují nad Lamanšským průlivem, který odděluje Velkou Británii od Francie. "Je to demonstrace síly?" zeptal se komunistického poslance. "Bezesporu ano. Letouny Avacs nad Pobaltím nepřetržitě monitorují území Ruska, to je také demonstrace síly," odpověděl Černý.

Uvedl rovněž, že mu vadí, že evropští politici, kteří by měli mít zájem na uklidnění situace v době, kdy se na Ukrajině jakž takž daří uklidnit zbraně, tak v této atmosféře začnou uvažovat o posílení sankcí. "Nevím, v čím zájmu postupují," řekl.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…