Komunisté další nouzový stav nejspíš nepodpoří. Filip to řekl Babišovi i Zemanovi

23.03.2021 22:52

O prodloužení nouzového stavu o dalších třicet dní budou poslanci hlasovat v pátek dopoledne. Většina opozičních stran s tím však nesouhlasí. Podporu Babišova vláda zřejmě nezíská ani u komunistů, naznačil to jejich předseda Vojtěch Filip v rozhovoru pro Právo, informují Novinky.

Komunisté další nouzový stav nejspíš nepodpoří. Filip to řekl Babišovi i Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

O postoji komunistů k prodloužení nouzového stavu informoval v úterý Filip prezidenta Miloše Zemana i premiéra Andreje Babiše (ANO). „Požádal jsem členy našeho výkonného výboru o stanovisko z krajů. A informoval jsem prezidenta i premiéra o tom, že v pátek při jednání našeho stranického vedení byla většinová vůle nepodpořit nouzový stav. Chceme se ale chovat odpovědně, takže proto chci ještě jednou slyšet názory zástupců z jednotlivých krajů,“ řekl šéf KSČM Právu.

Původní zdroj ZDE.

V případě, že hejtmani požádají o nouzový stav, bojí se podle Filipa odpovědnosti. „Odmítnutí odpovědnosti za pandemické krize bylo již při únorovém hlasování evidentní. Politické strany kritizují vládu, ale když mají převzít odpovědnost, tak se jí leknou,“ říká Filip, podle kterého se komunisté nebudou řídit stanoviskem jiných stran, ale svých lidí v kraji.

S opozičními stranami budou ještě jednat premiér a ministr zdravotnictví. Nouzový stav platí do 28. března. Vláda bude žádat o prodloužení o měsíc. Zatím ve Sněmovně podporu vyjednanou nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…