Komunisté hlásí z centrály: Za Šluknovsko může vláda

10.09.2011 17:43

KSČM považuje vzedmutí protiromských protestů na Šluknovsku za jeden z důsledků "asociálních" reforem vlády a podcenění otázky bezpečnosti občanů. Řešením by prý bylo zlepšení pracovních možností, práce s dětmi a sociálně vyloučenými rodinami a další vzdělávání dospělých.

Komunisté hlásí z centrály: Za Šluknovsko může vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Téma Šluknovského výběžku na zasedání přednesl europoslanec Jaromír Kohlíček, který rovněž upozornil na to, že masové stěhování sociálně vyloučených skupin do nejchudších regionů spekulanty s bytovými domy vytváří pnutí i v dalších místech.

Ve Šluknovském výběžku se zvýšila kriminalita, místní se necítí bezpečně a spojují tuto situaci s příchodem nových Romů do regionu. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později zaútočila prý skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku obyvatel v Rumburku. Místní od té doby několikrát svolali demonstrace namířené proti Romům, od minulého týdne se k jejich svolávání přidala i extremistická hnutí.

Sledujeme téma: Romové a Romové v Novém Boru

Z tohoto důvodu se v Novém Boru sešly i dnes tři až čtyři stovky příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Později se chtějí vydat i do ulic Varnsdorfu a Rumburka.

Situaci sledujeme:
Policie v Novém Boru "odzbrojovala". Zajistila dvě desítky předmětů

Premiér Petr Nečas (ODS) v pátek prohlásil, že problémům, jako jsou nyní na Šluknovsku, chce vláda předcházet zpřísněním postihů přestupků či vázáním dávek na školní docházku. Plánuje také legislativně ošetřit možnost státní kontroly nakládání s dávkami na bydlení. Podle premiéra je rovněž nezbytné, aby policie rychle reagovala na lokální nárůst i drobné kriminality.

Nečas nedávno rozhodl o vyslání policejních posil do měst v severních Čechách, kde se množí konflikty mezi částí místních Romů a ostatními obyvateli.

Čtěte:

Monika Šimůnková: Varuji před zneužitím problémů na severu Čech extremisty

Pod Kocábův dopis na Šluknovsko se podepsal i ředitel gay festivalu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ať zvolíte do Bruselu kohokoliv, neovlivní nic. Hoffman vidí slib, na který volič čeká

18:29 Ať zvolíte do Bruselu kohokoliv, neovlivní nic. Hoffman vidí slib, na který volič čeká

POHLED IVANA HOFFMANA Máme před volbami, tedy čas úderných hesel po nárožích a billboardech. Ivan Ho…