Komunisté spustili smetení lustračních zákonů

28.11.2013 14:34

Komunisté předložili ve středu návrh na zrušení dvojice lustračních zákonů, které podle nich ztratily svůj efekt. Návrh KSČM by se mohl začít projednávat na konci ledna, řekla dnes ČTK komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová, která potvrdila informaci Haló novin.

Komunisté spustili smetení lustračních zákonů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Podle komunistů byly takzvaný velký a malý lustrační zákon přijímány jako dočasná opatření, která ale již ztratila svůj efekt. "Já to vždycky srovnávám například s trestním právem a s odsouzeným, kdy i trestný čin vraždy už by byl dávno promlčen, případně zahlazeno odsouzení, kdežto lidé, kteří se v mnoha případech ničeho nedopustili, nemuseli nic spáchat, pouze byli uvedeni v některých seznamech, jsou stále vystrkováni na okraj společnosti," uvedla Bebarová-Rujbrová.

Spor mezi možnými koaličními partnery

O lustračních zákonech a lustračním osvědčení se v poslední době rozproudila diskuse především kvůli šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který byl veden jako agent StB. Bez čistého lustračního osvědčení by jej přitom prezident Miloš Zeman nejmenoval ministrem. "Do jisté míry jsme v této chvíli využili i diskuse, která vznikla v souvislosti s lustračním sporem pana Babiše, a kdy někteří z představitelů sociální demokracie, ANO a ze začátku dokonce i KDU-ČSL se vyjadřovali ve prospěch zrušení lustračních zákonů," připustila Bebarová-Rujbrová.

Právě otázka zrušení lustračních zákonů v tomto týdnu vyvolala spor mezi možnými koaličními partnery. Lidovci se postavili jasně proti, zatímco Babiš se vyslovil pro zrušení zákonů a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že už splnily svoji roli.

Lustrační zákony, které byly přijaty na začátku 90. let, stanoví podmínky, které musejí splňovat například zájemci o výkon funkcí v orgánech státní správy, justici, policii, armádě, BIS nebo veřejnoprávních médiích. Lustracemi chtěli poslanci ochránit nově utvářené instituce před vlivem někdejší komunistické Státní bezpečnosti (StB) a lidí s ní spjatých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…