Komunisté začínají úřadovat. V Ústeckém kraji obnoví záchytky

15.12.2012 20:57

S agresivními opilci se musí často místo záchytek potýkat nemocniční personál v nemocnicích. To chce ale změnit v Ústeckém kraji vítězná KSČM, která chce obnovit zrušené protialkoholní stanice, které byly zrušené z důvodu nedostatku peněz.

Komunisté začínají úřadovat. V Ústeckém kraji obnoví záchytky
Foto: KSČM
Popisek: KSČM pro krajské volby

Mluvčí kraje Magdalena Hanáčková řekla, že o tématu už se v novém vedení kraje jednalo. Radním pro zdravotnictví a zároveň náměstkem hejtmana je komunista Stanislav Rybák. "Na tomto záměru je shoda i s předsedou zdravotního a sociálního výboru Pavlem Csonkou (ČSSD), tudíž se dá předpokládat, že to bude jedna z aktivit příštího roku," řekla Hanáčková. Absence záchytných stanic v kraji se většinou řeší dvěma způsoby, buď městští strážníci či policisté odvezou podnapilého člověka domů nebo do nemocnice.

"Pokud je člověk pod vlivem alkoholu, je schopen chůze a nemá jiný zdravotní problém či jakoukoli pomoc od strážníků odmítne, strážníci dohlédnou na jeho odchod do místa bydliště, případně kontaktují někoho z jeho známých nebo příbuzných," řekl zástupce ředitele městské policie v Děčíně Tomáš Pavlík. Pokud ale opilec nereaguje nebo má nějaké zdravotní komplikace, skončí většinou v nemocnici.

Agresivním opilcům musí čelit v nemocnicích

"Městská policie nemá jiné řešení, než opilce a závadové osoby umístit v nemocnici, kde jsou mnohdy k personálu agresivní, dělají nepořádek a narušují řád ostatních pacientů," popsala mluvčí mostecké městské policie Ilona Kozlová. Vedení kraje v čele s ODS chtělo v roce 2003 vybudovat záchytky v ústecké Masarykově nemocnici a v mostecké nemocnici. Celkem měly mít tyto stanice 17 lůžek, v Ústí nad Labem mělo být šest lůžek pro muže, čtyři pro ženy a dvě lůžka s klecí, v mostecké nemocnici pět lůžek.

Jejich vybudování mělo stát mezi 222 až 224 milionů korun a jejich provoz by ročně přišel krajskou pokladnu na dalších 12 milionů korun. Později od tohoto záměru ale krajští radní ustoupili. O zřízení vlastní protialkoholní záchytné stanice v 2002 uvažovali také v Děčíně, finančně podílet se na ní měli i hostinští. I z tohoto záměru ale nakonec sešlo. Protialkoholní záchytné stanice jsou českým vynálezem, první zřídil psychiatr Jaroslav Skála v pražské nemocnici U Apolináře. Za loňský rok 17 těchto institucí v jiných krajích Česka přijalo 28.365 lidí kvůli nadměrné opilosti nebo požití nelegálních drog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…