Komunistický historik Skála pročetl anglické zdroje a nestačil se divit: Američané burcují proti islamistům, ale ve skutečnosti...

23.10.2014 22:53

Komunistický historik a politik Josef Skála, toho času mimo zastupitelskou funkci, pročetl některé anglicky psané portály a přichází se zajímavým zjištěním. Nalezl výpovědi o tom, že západní spojenci poskytují pomoc i Islámskému státu, proti kterému bojují - v podobě potravin či léků. Ty se dostávají k islamistům např. ve formě úplatků, díky nimž nechávají projet konvoje s humanitární pomocí přes svá území.

Komunistický historik Skála pročetl anglické zdroje a nestačil se divit: Američané burcují proti islamistům, ale ve skutečnosti...
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

„Konvoje podléhají souhlasu ISIS a musí se za ně platit. Výpalné se vykazuje jako dopravní náklady,“ říká koordinátor pomoci, který se serverem Daily Beast hovořil pod podmínkou zachování anonymity. Úplatky prý hradí buď zahraniční či lokální nevládní organizace. V praxi je to tedy tak, že západní spojenci na jedné straně válčí s islámskými radikály, bombardují je ze vzduchu, ale na straně druhé jim fakticky poskytují potraviny, aby se muslimští fanatici mohli soustředit jen a pouze na válku.

Celý text k nahlédnutí ZDE

S odvoláním na další anglicky psané zdroje Skála připomíná, že radikálové z Islámského státu postupují velmi sofistikovaně. Na jedné straně hubí nepřátele svého zřízení, které vidí např. v západních novinářích, ale pro své obyvatele se současně snaží vytvořit komunitu s fungující infrastrukturou, lékařskou pomocí, strážci bezpečnosti v ulicích a podobně. Tím se snaží budovat podstatně lepší obraz u lidí, které ovládají. Nesmíme přitom zapomínat, že se jim daří především v těch oblastech Sýrie a Iráku, které nebyly příliš pod kontrolou předchozí centrální vlády té či oné země.

Nemocnice od Západu slouží prý i radikálům

„Už loni v prosinci přiznal Overseas Development Institute (ODI) - nezávislý britský think tank, zabývající se mezinárodním rozvojem a humanitárními problémy – že agentury poskytující pomoc v Somálsku vyplácejí ozbrojence al-Šabab, zdejší odnože al-Kájdy. Al-Šabab od agentur požadovala i ´registrační poplatek´ až kolem 10 000 dolarů,“ připomíná dále Skála.

V rámci pomoci syrským civilistům byla do oblasti konfliktu dodána i mobilní klinika. Tu ale v praxi mohou navštívit i radikální ozbrojenci a mohou si nechat vyléčit zranění, která jim způsobilo spojenecké bombardování. Tuto informaci prozradil pracovník Agentury Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj (USAID), opět pod podmínkou anonymity.

Server Daily Beast proto položil dotaz odpovědným institucí a nevládním organizacím, proč Západ fakticky podporuje radikály, když se proto o to méně pomoci dostává kurdským bojovníkům stojícím proti radikálům v dnes již dobře známém městě Kobani. Skála upozorňuje, že z většiny z nich dorazily jen vyhýbavé odpovědi na téma: Situace v regionu je příliš komplikovaná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…