Komunistka Vostrá v rozhlase popsala, kde by měli Babišovi ministři šetřit

18.02.2019 17:37

Moderátorka Marie Bastlová v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu zpovídala komunistku Miloslavu Vostrou. Má KSČM právo mluvit do zahraniční politiky vlády, když není koaliční stranou, nýbrž vládu jen podporuje, ptala se moderátorka. Vostrá je přesvědčená, že komunisté toto právo mají a mají právo požadovat, aby Česko jen nepoklonkovalo Spojeným státům nebo Německu. Právě tak naši současnou zahraniční politiku vnímají komunisté.

Komunistka Vostrá v rozhlase popsala, kde by měli Babišovi ministři šetřit
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Miloslava Vostrá

V úvodu pořadu Vostrá konstatovala, že česká ekonomika sice zpomaluje, ale zatím stále roste. Proto komunisté požadují, aby se postupně snižoval schodek státního rozpočtu. Na příští rok to má být jen 30 miliard korun. Dáma ve schodku nevidí až takový problém, protože v minulých letech se také plánovaly schodky a nakonec všechno skončilo lépe.

Vláda by však podle komunistů měla zapracovat na zefektivnění chodu jednotlivých ministerstev. „Pokud už tam máme zaměstnance, tak bychom je měli efektivně využít. Myslím, že každé ministerstvo má rezervy v určitých dodavatelských službách... já budu jmenovat třeba právní služby,“ popisovala Vostrá. Prý by mohlo šetřit především Ministerstvo obchodu a Ministerstvo dopravy.

Současně však komunisté hodlají bránit zeštíhlování sociálního státu, byť si i tam umějí představit určité zefektivnění. Kupříkladu u dávek na bydlení by zpřísnila dozor nad výplatou těchto dávek. Stejně tak by si posvítila na ty své spoluobčany, kteří pobírají dávky v nezaměstnanosti, ale zároveň pracují načerno.

V žádném případě by také nesahala na slevy na jízdném. „Já bych byla velmi nerada, kdybychom zrovna toto škrtali. Považuji to za důležitý segment, který byl zaveden a který je využíván.“

Místo toho by ráda hovořila o sektorové dani. Už teď se debatuje např. o digitální dani. Andrej Babiš (ANO) má sice se zavedením sektorových daní problém, ale protože po zavedení sektorové daně volá i ČSSD, Vostrá doufá, že nakonec sektorová daň bude prosazena, a to pro banky.

Než se rozloučila s diváky, zkritizovala několik ministrů Babišovy vlády. Nejslabším článkem kabinetu je prý ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok, který si prý pohrával i s myšlenkou privatizace na železnici, což komunisté důrazně odmítají.

Kromě Ťoka komunisté kritizují i ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). „To, že jsme byli nespokojeni s jeho výrokem o banderovcích, ale ono teď bude záležet na tom, jak bude to ministerstvo pokračovat. Osobně to beru tak, že to je zdvižený prst, že si všechno nemusíme nechat líbit,“ varovala dáma s tím, že svou nespokojenost mohou komunisté projevit třeba při jednáních o rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…