Komunisty ve vládě? To radši podám demisi, přiznává kandidát na Hrad Dlouhý

06.07.2012 21:54

Kandidát na Hrad a někdejší ministr průmyslu a obchodu ve vládě Václava Klause Vladimír Dlouhý přiznává, že kdyby byl v případu odvolaného ministra Pospíšila na Klausově místě, zřejmě by to sním premiér tak jednoduché neměl. Rovněž Dlouhý tvrdí, že by nikdy nepodepsal vládu s komunisty. I kdyby měl podat demisi.

Komunisty ve vládě? To radši podám demisi, přiznává kandidát na Hrad Dlouhý
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Vladimír Dlouhý v rozhovoru pro server Aktuálně.cz uvedl, že pokud by byl na místě Václava Klause, chtěl by znát pozadí nedávného odvolání ministra Pospíšila (ODS) z funkce. „Žádal bych, aby mi bylo naprosto všechno rozkryto. Důvody, které byly uvedeny, by mě jako prezidenta asi neuspokojily,“ říká Dlouhý s tím, že je zarážející rychlost, s jakou se to provedlo a taky komunikace na veřejnost.

Dále se v rozhovoru pro server Dlouhý zmínil, že kdyby se stal hlavou státu, na rozdíl od Václava Klause by se chtěl odlišit ve stylu práce. Hlavně se obklopit a případně i jmenovat do funkcí, které prezident jmenovat může, lidi, kteří mohou mít i jiný názor na příslušnou oblast než má on.

Taky by nejmenoval vládu s účastí komunistů nebo opírající se o komunisty. „Kdyby nebylo té poměrně ještě nedávné vazby na minulost - nehledě na moji osobu, bylo by dobré dát alespoň na čas odpovědnost straně, která je docela ráda v opozici. Ale má stále v názvu slovo komunistická,“ říká bývalý člen předlistopadové KSČ s tím, že to má prostě interpretaci, která je v přímém rozporu s ústavními principy, na nichž funguje tato země.   

Na otázku, kam až by byl schopen dojít, kdyby se do této situace doopravdy dostal, přikývl, že by šel zřejmě až na hranu demise.  „Prostě bych to nepodepsal,“ dodal.

Místo toho by preferoval velkou koalici nejsilnějších stran. „Několikrát jsem se zastal opoziční smlouvy. Dokonce si myslím, že vláda Miloše Zemana něco pozitivního udělala, poučila se z našich chyb, třeba zprivatizovala banky,“ míní Dlouhý. Neformálně by ale vládě doporučil lepší způsob komunikace s veřejností.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…