Končí smlouva na systém výplaty penzí, dodavatel ji znovu získal

01.12.2017 21:10

Provoz systému České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pro vyplácení důchodů bude v příštích čtyřech letech dál zajišťovat dosavadní dodavatel. Firma Fujitsu Technology Solutions zvítězila ve výběrovém řízení. ČTK to dnes řekl náměstek ministerstva práce Robert Baxa. ČSSZ končí smlouva na důchodový systém na konci roku. Panovaly obavy, že od ledna by mohl nastat kolaps výplaty penzí, pokud by se nepodařilo chod dál zajistit.

Končí smlouva na systém výplaty penzí, dodavatel ji znovu získal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Smlouva na provoz důchodového systému je uzavřena. Žádné ohrožení výplaty důchodů není,“ řekl ČTK Baxa. Nynější dodavatel podle něj bude systém od ledna dál provozovat po další čtyři roky, zvítězil v tendru. Od roku 2021 by ČSSZ měla mít pro důchodovou agendu systém úplně nový. Maximálně by měl stát 299 milionů bez DPH.

Na konci září ČSSZ vyplácela 2,4 milionu starobních důchodů a také 425.600 invalidních a 60.020 pozůstalostních penzí. Celkem tak úřad spravoval záležitosti 2,88 milionu důchodců.

Situací kolem vyplácení důchodů se před koncem minulého volebního období zabývali i tehdejší poslanci sněmovního sociálního výboru. Obávali se kvůli vypršení smlouvy na konci letošního roku kolapsu vyplaty penzí od ledna. Vedení resortu a ČSSZ už tehdy ujišťovalo, že vyplácení ohroženo nebude a vše se stihne do konce letoška zajistit.

O informačním důchodovém systému jednala tento týden i končící Sobotkova vláda. Ministerstvo v podkladech pro kabinet uvedlo, že po vypršení smlouvy na konci letoška se dá provoz v dalších letech zajistit tak, že ČSSZ počítačové vybavení a licence zakoupí. Podle resortu je pořízení hospodárnější než nasmlouvání. Nájem na čtyři roky by podle ocenění vyšel na 292,46 milionu bez DPH, pořízení na 289,23 milionu bez DPH, uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo uvedlo, že nynější technologie pocházejí z 80. let a jsou zastaralé. Ubývá také pracovníků, kteří je dokážou udržovat a spravovat. Modernizace by podle autorů zprávy byla velmi nákladná. Také začlenění nových opatření trvá dlouho, někdy je lhůta i víc než roční. Úřad je navíc závislý na jednom výrobci počítačů a programů, dodalo ministerstvo. Podle něj je ale nynější systém zase spolehlivý.

Resort tendr na nový systém, který bude součástí takzvané kritické infrastruktury státu, vyhlásil v říjnu. Nabídky chce do 18. prosince. Smlouva by se podle plánu měla podepsat příští rok v červenci. Platit by měla do konce roku 2022.

ČSSZ v minulosti neúspěšně vyhlásila výběrová řízení na informační systémy, některá pak zrušila. Nyní se informačních systémů týká několik tendrů. Zakázku na údržbu a opravy sálových počítačů, programů a systému za 254,38 milionu bez DPH vyhlásil úřad podle věstníku na začátku září, nabídky chtěl mít v první půlce listopadu. Podle zadávací dokumentace má smlouva platit do konce října 2021. Podle informací z profilu se zakázka nyní vyhodnocuje.

ČSSZ nyní vyhodnocuje i zakázku na pořízení serverů za 10,33 milionu bez DPH, stojí v profilu. Další zadání se týká nákupu licencí a zajištění správy a provozu do konce roku 2021, a to za 15,79 milionu bez DPH.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…