Končím. Nejsou peníze. Zemědělci z EU se temně ozvali

04.01.2022 6:04

Zemědělská zájmová organizace Copa-Cogeca vydala předběžný report o náladách evropských zemědělců. Není to příliš radostné čtení. 12 % francouzských farmářů chce skončit, ti němečtí mají problém s penězi i s odbytem a cítí se být ignorováni kvůli pandemii koronaviru. Živočišná produkce leckde bojuje o přežití. Hrozí výrazné zdražení masa? Následující řádky přinášejí velmi zajímavé a důležité informace. Jediným ostrůvkem pozitivity zůstává Itálie.

Končím. Nejsou peníze. Zemědělci z EU se temně ozvali
Foto: Archiv Ivany Pánkové
Popisek: Bio farma Epona na Karlovarsku

V Bruselu sídlící Copa-Cogeca je nejsilnější zájmovou skupinou pro evropské zemědělce. Dvě organizace Copa a Cogeca, které sdružují evropské farmáře od konce padesátých let, se v roce 1962 spojily v těleso, existující dodnes. A dnes, v době rostoucích cen zemního plynu a s tím i nárůstu cen hnojiv, vydává varování o budoucnosti evropského zemědělství. Přesněji řečeno v novém reportu „confidence index“ poukazuje na rychle se zvyšující nervozitu mezi evropskými farmáři.

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí

Pravidelný průzkum nálady mezi zemědělci ze sedmi členských zemí EU tentokrát Copa-Cogeca začíná slovy: „Průzkum nálady, provedený v sedmi členských zemích EU vykazuje po jaru 2021 tendenci k mírnému nárůstu. Belgie (Flandry), Francie, Maďarsko a Itálie ukazují v indexu nálady růst. Jde ale pouze o dočasné hodnoty, neboť s výjimkou Itálie se farmáři v těchto zemích domnívají, že jejich ekonomická situace se v budoucnu zhorší. Na druhé straně farmáři v Německu, Nizozemsku a Švédsku nejsou ohledně své současné situace pozitivně naladěni, přičemž nejskeptičtější jsou Švédové.“ Úvodník hovoří také o tom, že s výjimkou Italů se dotazovaní farmáři ve všech zemích shodují, že jejich ekonomická situace se nejspíše bude zhoršovat.

Nálada v jednotlivých zemích: Nyní dobré, ale bude hůř

A jak index nálady EU-7+UK vypadá? Ve třetím čtvrtletí roku 2021 se vrátil do mírně kladných hodnot. Jednalo se o první pozitivní změnu od 3. čtvrtletí roku 2018, všech pět šetření (která jsou prováděna v půlročních intervalech) mezi tím ukázalo pokles.

Jak průzkumníci Copa-Cogeca uvádějí, takoví Belgičané o současné situaci hovoří s mírným optimismem, avšak budoucnost vidí velmi černě. V plné krizi je již sektor vepřového masa a velká nejistota čeká mnohé pěstitele, kterým vzrostly náklady vstupních surovin. Zároveň se také zvedl podíl zemědělců, kteří v posledních šesti měsících zažili provozní potíže. Šlo zčásti o nepřízeň počasí a pak také o problémy s odbytem, s vládními restrikcemi a s financemi.

Stránky organizace jsou dostupné ZDE:

Francie: Často chybí peníze, každý osmý chce skončit

Ve Francii zhruba třetina farmářů považuje svou ekonomickou situaci za dobrou. Jde o čísla srovnatelná s prvním čtvrtletím roku 2020, tedy s předpandemickým obdobím. Polovina dotázaných ovšem v uplynulém čtvrtletí zažila „značné potíže“, ovšem zároveň došlo k nárůstu podílu těch, kteří žádné potíže nezažili. Ze složitostí byly nejčastěji zmiňovány finanční potíže a problémy s počasím. Obecně ale mezi francouzskými farmáři roste pesimistická nálada ohledně vlastního podnikání, nyní takto smýšlí čtvrtina dotazovaných. Celých dvanáct procent pak plánuje v příštím roce ukončit činnost.

Obdobný je i pohled na budoucnost u německých farmářů. Vzhledem k nestálé politické a legislativní situaci se jejich nálada ovšem zhoršila i co se týče aktuální situace. Farmy se navíc kvůli malé letošní sklizni potýkaly s finančními problémy, stejně jako producenti vepřového a kuřecího masa, přičemž zhruba třetina prvně jmenovaných má problémy s likviditou. Německá živočišná produkce navíc do budoucnosti nahlíží se zřetelnou nervozitou, neboť očekává nárůst cen energií, hnojiv i krmiva. Každý pátý navíc v loňském roce pocítil pokles odbytu v souvislosti s koronavirovou pandemií. 35 % dotázaných pak má pocit, že se těžkosti zemědělského sektoru ignorují v důsledku koronavirové pandemie.

U Maďarů převládá ohledně aktuální situace optimismus, s výhledem do budoucna je to již o poznání horší. I přes dobrou situaci většiny zemědělců je zde necelá čtvrtina, která v posledním roce zažívala „znatelné obtíže“ při řízení svého byznysu.

Ostrůvkem pozitivity tak zůstává Itálie. Tamní zemědělci jsou spokojeni se současnou situací a ještě o něco vyšší naději projevují ohledně výhledu na příští 2–3 roky. Dobrá nálada má možná své základy ve výrazném poklesu podílu těch, kteří při svém podnikání zažívají obtíže. Před rokem se takto cítilo 48 % dotázaných, nyní pouze 16 %. Zatímco před rokem, kdy na Evropu silně dopadala koronavirová pandemie, hlásili tito zemědělci zejména problémy s odbytem, dnes za největší problém považují rostoucí náklady. Energie jim totiž vzrostly takřka o 25 %, k tomu je potřeba připočíst také 8,4% zdražení u krmiva a 10,8% u hnojiv.

V Německu je většina v problémech, u Italů panuje pohoda

Níže najdete grafickou reprezentaci přehledu nálad u zemědělců ve vybraných státech EU. Alarmující jsou zejména čísla u Němců, kde se v posledních třech měsících se žádnými problémy nesetkalo pouze 42 % zemědělců, v porovnání s hodnotou 60 % na jaře loňského roku. Největší zlepšení vykazují Italové, nynějších 48 % je nutné srovnat s 33 % z jara 2021.

Zdroj: Preliminary Confidence Index Q3 2021 – dostupné na https://copa-cogeca.eu/Archive/Download?id=3951408

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marek Korejs

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…