Konec Karly Šlechtové kvůli mocným zbrojařům? Promluvili dva muži, kteří dodali další informace

08.08.2018 17:59

Co stálo za koncem bývalé ministryně obrany Karly Šlechtové? „Byla předtím na Ministerstvu pro místní rozvoj a tak zná strukturu těch zákonů. Ukázala, že se v tom orientuje. Dokázala by při lepší politické podpoře ten systém zlepšit. Začala do toho šťourat. Lidé, kteří do toho viděli, na resortu obrany dlouho nevydrželi,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz bezpečnostní expert Jaroslav Štefec. Mnohem hůře ji hodnotil expert mediální, Jiří Mikeš. „Neřízená střela, při svých vystoupeních byla namyšlená, arogantní, zpupná. Bojovala proti všem. Šla mi na nervy, žádná pokora tam nebyla. To je ženská, co si o sobě myslí, že je bohyně a nejchytřejší na světě. Pravý opak je pravdou. Tak dostala přes prsty. Že odešla z vlády, je dobrá věc,“ uvedl.

Konec Karly Šlechtové kvůli mocným zbrojařům? Promluvili dva muži, kteří dodali další informace
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Karla Šlechtová

Už při svém loučení s Ministerstvem obrany Karla Šlechtová na tiskové konferenci sdělila, že vyčistila spoustu věcí ohledně veřejných zakázek, že často narážela na netransparentnost. Při svém šťourání do zatuchlých pavučin ministerstva však narazila. Přispěla k tomu i svou mediální neobratností, často se mluvilo o fotce jejího psa v místě pietního aktu na Vítkově, Lidové noviny zase nafoukly takzvanou aféru o útratách na VIP služby na letišti. Šlechtová sama za svým koncem vidí mocné zbrojařské skupiny. Nejčastěji se připomínají zakázky dvě, na radary a vrtulníky. V úterním večerním pořadu České televize Události, komentáře bývalá ministryně řekla: „Je to reakce zbrojařského průmyslu, protože zakázku nedostali včas, nebo jak byli zvyklí.“ K příčinám svého odvolání sdělila: „Nedomnívám se, že jsem skončila kvůli fotografii psa na Vítkově, ani kvůli kampani pana Shabua s VIP salonky. Ale nehodila jsem se mnohým skupinám. Na tom trvám. Samozřejmě zbrojařský průmysl je velmi silný. Ty zakázky jsou miliardové,“ konstatovala.

Anketa

Přejete si, aby Jiří Drahoš zasedl v Senátu?

3%
97%
hlasovalo: 19487 lidí

Kdo do toho viděl, na Ministerstvu obrany dlouho nevydržel

Souhlasí s ní bezpečnostní expert Jaroslav Štefec. „Není to tak daleko od pravdy. Největším problémem resortu obrany je, že ztratil schopnost nakupovat rozumně a účelně. Není to jen tím, že armáda je v mizerném stavu, není koncepčně postavená, aby to fungovalo tak, že by skutečně něco bránila,“ prozradil ParlamentnímListům.cz. Hlavním úkolem Ministerstva obrany kromě politických věcí je podle něj zajišťovat pro armádu to, co potřebuje k tomu, aby mohla plnit politické zadání vedení země. „Zajišťování počínaje rozpočtem a realizací těch peněz v nákupním a analytickém procesu tam nefunguje. Ona byla předtím na Ministerstvu pro místní rozvoj, a tak zná strukturu těch zákonů. Ukázala, že se v tom orientuje. Dokázala by při lepší politické podpoře ten systém zlepšit,“ vypozoroval. „Viděla do toho, začala se v tom šťourat. Lidé, kteří do toho viděli, na resortu obrany dlouho nevydrželi. Vzpomeňme na Vondru a jeho sekání chapadel, jak to dopadlo. Existuje tam velmi silná lobby konkrétních překupnických firem. Jsou některé velice neseriózní firmy, které resortu Ministerstva obrany prodávají věci dvakrát až třikrát předražené proti cenám obvyklým. Je fakt, že resort obrany se nebrání, z čehož plyne, že v jeho strukturách jsou lidé, kteří to podporují,“ uvedl.

K zakázce o vrtulnících sdělil, že vlastně ani žádná konkrétní zakázka neexistovala. „Proběhl jen marketingový průzkum na trhu. Ovšem byla tam určitá parta lidí, která se za každou cenu snažila prosadit, aby Česká republika koupila dvanáct kusů amerických vrtulníků, které jsou natolik specifické a logisticky nákladné, že si je mohla dovolit koupit jen americká armáda. Bez jakékoliv logistiky v Evropě. Vše bychom si museli zaplatit a vybudovat, počínaje sklady přes dopravu náhradních dílů, opravy. Nejsou navíc použitelné pro nic jiného, jenom pro armádu. Jsme malá země, musíme uvažovat, co koupíme, aby se daly použít třeba i při povodních. Což tyto vrtulníky nejdou,“ upozornil. Dále Šlechtová pozastavila proces nákupu izraelských radarů kategorie MADR, na jejichž zakoupení za tři a půl miliardy korun se Ministerstvo obrany chystá již několik let. Objevily se totiž určité pochybnosti o jejich kompatibilitě s prostředím české armády. „U těchto dvou zakázek se šlapalo na prsty jedné konkrétní firmě. Kdo se na resortu postavil proti této firmě, většinou špatně skončil,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz.

Lehké to podle něj nebude mít ani nový ministr obrany Metnar. „Diplomka na něj zkrachovala, tak by mě zajímalo, co se bude hledat dál. Znamená to, že není tak úplně po vůli. Je jasné, že některé věci se budou muset změnit a začít fungovat jinak, protože mezinárodní rizika rostou,“ uvedl. Navíc, jak uvedla Karla Šlechtová v České televizi, armáda má před sebou velkou zakázku na modernizaci pozemního vojska za 53 miliard. „No jasně. Obrněné transportéry, tanky a podobně. Na to, že se ještě nedávno mluvilo o tom, že se budou tyto věci likvidovat, že je to v moderní válce nanic... Podle posledních konfliktů se ukázalo, že to není úplně pravda. Bude se muset modernizovat,“ konstatoval Jaroslav Štefec.

Při svých vystoupeních byla namyšlená, arogantní, zpupná

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí
Co se týče odborného působení na ministerstvu, najde Karla Šlechtová své zastánce, hodnocení jejího vystupování na veřejnosti je mnohem horší. Každému prostě nesedne. I Štefec k tomu poznamenává: „Přihrála jim. Dokázala vytvořit výstupy pro svoji mediální likvidaci.“ Její mediální vystupování ostře kritizuje expert v této oblasti Jiří Mikeš. Tomu rozhodně do oka nepadla. „Je to neřízená střela, která způsobila této republice nesmírnou marketingovou škodu. Před dvěma lety se Parlament, Senát a vláda usnesly, že budou v marketingu používat zkrácený název Česko, v angličtině Czechia. Ona, která byla zodpovědná i za propagaci cestovního ruchu, nesmyslně pořád prosazovala Czech Republic a utratila za to víc než miliardu,“ podivoval se. „Při svých vystoupeních byla namyšlená, arogantní, zpupná. Bojovala proti všem. Šla mi na nervy, žádná pokora tam nebyla. Ještě s tím psem Tajtrlíkem na Vítkově. To je ženská, co si o sobě myslí, že je bohyně a nejchytřejší na světě. Pravý opak je pravdou. Tak dostala přes prsty. Že odešla z vlády, je dobrá věc. Teď ji pošlou někam do ciziny, uvidíte, jaký tam zase udělá zmatek,“ uzavřel Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …