Konec NATO a EU se blíží, udeřila známá americká novinářka

16.04.2016 13:44

Proč se blíží konec NATO a EU či proč nezíská Donald Trump republikánskou prezidentskou nominaci. I to vysvětlovala známá americká novinářka v rozhovoru, který poskytla slovenskému listu Denník N.

Konec NATO a EU se blíží, udeřila známá americká novinářka
Foto: wikipedia
Popisek: Anne Elizabeth Applebaum.

Applebaum nedávno napsala, že jsme pouhé dvě či tři volební období od konce NATO a od konce EU. Není to prý tím, že by na Západě byla politická situace až tak špatná. „Je tu mnoho politických lídrů, kteří začínají získávat podporu, ale už nejsou oddaní západnímu spojenectví. Jsou to různé skupiny od Le Penové ve Francii po Donalda Trumpa v USA. Začínám dokonce uvažovat o tom, zda by konzervativci v Británii, pokud zůstanou po případném ‚brexitu‘ u moci, byli nadále oddaní Západu v současné podobě. Nálady proti NATO a proti EU vzrůstají a pocit transatlantické solidarity klesá,“ uvedla Applebaum.

  • Celý text je ZDE

Sama píše o třech scénářích. Jednak že by byl Trump zvolen americkým prezidentem, Marine Le Penová francouzskou prezidentkou nebo že by Británie opustila EU. Je to tím, že tyto strany už nereprezentují okrajové extremisty, které nikdo nepodporuje. „To už prostě není pravda, lidé je volí,“ konstatovala Applebaum.

Většina zemí nemá objektivní média

Proč tomu tak je? Podle Applebaum je to všeobecná reakce na globalizaci a pocit nejistoty, který vyvolala. Při nárůstu extremismu se podle ní podceňuje povaha současných médií a revoluční změny v politické kultuře. „Jen v některých evropských zemích existuje to, čemu jsme kdysi říkali důvěryhodná média. Jsou mocná, víceméně se snaží o objektivitu, používají zdroje, snaží se odrážet realitu a mají ve společnosti dostatečnou podporu. „Británie má BBC, Německo má silná soukromá média, ale ve většině zemí nic takového neexistuje. Místo toho lidé čerpají informace z různých zdrojů – některé jsou pravdivé, jiné ne. Často nabízejí velmi silná negativní tvrzení o stavu společnosti a utopické, revoluční vize, jak by mohly vypadat alternativy, které se nezakládají na realitě,“ tvrdí Applebaum.

Kvůli sociálním sítím lidé volí neracionální politiky

Podle ní poškodil demokratickou diskusi i Facebook, protože lidé na Facebooku zpravidla nediskutují s lidmi s opačným názorem. „Pro politiky je těžké komunikovat s lidmi přes sociální sítě. Je těžké vysvětlovat své postoje, je těžké prosadit, aby byly slyšet důležité argumenty. Starý model demokracie, ve kterém soutěžily různé argumenty o to, jak by se měla společnost budovat, už nefunguje, protože tyto výměny názorů nefungují. Neexistuje fórum, kde by si lidé vyslechli tři druhy argumentů a pak by si jeden vybrali. Výsledkem je, že lidé volí naprosto neracionální politiky, kteří nemají jasnou vizi o tom, kam společnost vést –například Donald Trump,“ domnívá se Applebaum. Nicméně se nedomnívá, že Trump získá republikánskou nominaci. „Momentálně to nevypadá, že získá většinu hlasů,“ prohlásila. Nemyslí si totiž, že má velkou podporu. „Má podporu třetiny aktivních republikánských voličů, což je samo o sobě malé množství lidí. Všechny průzkumu mluví o tom, že nemá většinovou podporu,“ uvedla Applebaum.

Podle ní je Trumpův úspěch způsoben tím, že dokázal rozdmýchat téma imigrace, obchodu, všeobecnou xenofobii a nedůvěru v globální kapitalismus.

Pokud by si Britové v červnovém referendu odhlasovali odchod z EU, bylo by to pro Unii špatné. „Obávám se, že Británie by se později stala stále více izolovanější, odřízla by se od světa a snažila by se stát jen obchodním partnerem. To je nemožné – buď státy mění svět, nebo svět mění je,“ dodala Applebaum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…