Konec ohňostroje na silvestra? Takto to dopadlo v Praze. Pokuta až 100 tisíc

20.12.2020 17:32

Praha na blížící se silvestr přichystala novou vyhlášku, která zakazuje používání pyrotechnických výrobků na většině míst v centru, ale i na mnoha dalších místech při jejích okrajích a v jednotlivých městských částech. Zákaz se sice nevztahuje na profesionální ohňostroje, ani ten však magistrát nechystá.

Konec ohňostroje na silvestra? Takto to dopadlo v Praze. Pokuta až 100 tisíc
Foto: Radim Panenka
Popisek: Ohňostroj v Praze, ilustrační fotografie

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí
Vyhláška upravující zákaz používání pyrotechniky na většině míst metropole vstoupila v platnost 1. prosince. Původně sice bylo zakázání pyrotechniky platné po většinu roku, platila však výjimka pro silvestr a Nový rok. S tím je teď konec.

Magistrát chce podle Pražského Deníku vyhláškou snížit rizika spojená s odpalováním rachejtlí a zároveň snížit výdaje spojené s likvidací následného odpadu. Chce tím také bojovat za zdraví zvířat i proti škodám na majetku.

Vyhláška zároveň přináší úplný zákaz používání tzv. lampionů štěstí na celém území Prahy.

„Každý rok připomínalo centrum města během novoročních oslav bojiště. Docházelo často k různým zraněním nejen lidí, ale i zvířat. Každoročně jsme museli ošetřovat spoustu poraněných divokých zvířat, zejména labutí. Musely také ve zvýšené míře zasahovat jednotlivé složky IZS. Nová vyhláška letos zakazuje odpalování petard a rachejtlí v centru města, v blízkosti vodních toků a přírodních rezervací. Věříme, že centrum města tak bude bezpečnější jak pro lidi, tak právě i zvířata,“ tvrdí náměstek primátora Petr Hlubuček.

Zákaz používání volně prodejné pyrotechniky platí v památkové rezervaci v hlavním městě, na vodních tocích, na ostrovech v těchto tocích a na pozemcích sousedících s korytem vodních toků, a to v šířce do 50 metrů od břehu, v okruhu 250 metrů od zařízení poskytujících zdravotní lůžkovou péči nebo od domovů pro seniory a pro osoby se zdravotním postižením, na přehradách, hrázích, vodních nádržích, jezech, na zvláště chráněných územích, v přírodních parcích, a to ve vzdálenosti do 50 metrů od nich, a také ve vzdálenosti do 250 metrů od areálu Zoologické zahrady hlavního města Prahy, útulků pro zvířata a zařízení poskytujících veterinární pohotovost.

FOTO: Mapa míst v centru, kde je pyrotechnika zakázána. Repro Praha.eu

Na dodržování zákazu má v našem hlavním městě dohlédnout Městská policie i policie státní. Při porušení je možné uložit až pokutu 100 tisíc ve správním řízení či do výše 10 tisíc korun na místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…