Konec peněz z papíru? Švédsko už se na něj chystá

12.04.2012 23:31

Budoucnost se o další krok přiblížila přítomnosti. Švédsko jako první stát na světě spěje k úplnému zrušení fyzických peněz. Už nyní jsou Švédové zvyklí platit kartou či chytrými telefony i za drobné nákupy, platební terminály si zřídily i některé kostely pro výběr příspěvků při bohoslužbách. Na zachování papírových peněz už trvají jen starší lidé.

Konec peněz z papíru? Švédsko už se na něj chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Švédsko je technickým novinkám nakloněno více než ostatní státy. Také platbu papírovými bankovkami zavedlo poprvé právě Švédsko (v roce 1661).

Už nyní lze pomocí karty ve Švédsku zaplatit nákup v trafice, v pouličních stáncích, jízdné v autobusech nebo tramvajích a na mnoha místech ani jinak než bezhotovostně už ani zaplatit nelze. Bankovní terminál si v kostele v jihošvédském Karlshamnu zřídil místní pastor Johan Tyberg. „Mnohokrát mi lidé říkali, že by rádi něco dali, neměli u sebe ale žádnou hotovost,“ vysvětlil.

Bezhotovostní platby by navíc podle jejich příznivců měly omezit korupci, protože převody mezi bankovními účty lze snadno vysledovat. To by se zřejmě České republice také hodilo. Podle rakouského univerzitního ekonoma Friedricha Schneidera je to důvod, proč má Švédsko v této oblasti méně problémů, než například Řecko nebo Itálie, kde je hotovostní kultura stále pevně zakořeněná.

Hotovostní transakce se na místní ekonomice podílejí pouze třemi procenty, na rozdíl od eurozóny, v níž je, podle informací basilejské pobočky Banky pro mezinárodní platby , průměr devět procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…