Konec příměří. Izrael opět v boji s Hamásem

01.12.2023 8:25

„S Hamásem musíme mluvit jen skrze válku.“ Ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir promluvil po teroristickém útoku dvou Palestinců v Jeruzalémě od plic. Útok, při které byli zavražděni nejméně tři lidé, neohrozil stále platící příměří. To ovšem zřejmě padlo stejně, protože došlo k raketovému útoku na Izrael. Server izraelského listu Jerusalem Post v této situaci upozornil, že palestinští teroristé pálili nohy dětským rukojmím o výfuky motorek, aby ztížili jejich případnou pozdější identifikaci.

Konec příměří. Izrael opět v boji s Hamásem
Foto: z internetu
Popisek: bombardování Gazy

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí
Válka v Izraeli pokračuje, i když na poslední chvíli bylo opět prodlouženo před pár dny uzavřené příměří, které mělo původně platit čtyři dny, pak bylo prodlouženo o další dva dny a teď došlo k dalšímu prodloužení. O jeden další den. Vyjednavači z Kataru a z Egypta prý pracují na dalším prodloužení.

Červenému kříži teroristé z Hamásu předali další dvě unesené ženy.

Agentura Reuters upozornila, že záběry odvysílané televizí Al-Džazíra ukázaly, jak jsou ženy vyvedeny z bílého vozidla obklopeného ozbrojenými bojovníky Hamásu ve městě Gaza a jak se s nimi setkávají představitelé Červeného kříže uprostřed davu přihlížejících. Do čtvrtka bylo propuštěno 97 rukojmích. Izraelci za každé osvobozené rukojmí propustili z cel 3 vězně.

Těm, kteří uprchli ze severu Pásma Gazy, včetně města Gazy, je stále bráněno v návratu. Mnoho tisíc rodin přespává v provizorních přístřešcích jen s věcmi, které si mohli vzít s sebou.

„Co je to za příměří, které nás nevrátí domů? Izraelští vojáci na tancích po nás stříleli, když jsme se snažili vrátit, abychom zkontrolovali naše domovy ve městě Gaza poté, co jsme se dozvěděli, že bylo bombardováno,“ řekl 25letý Mohammad Joudat, absolvent oboru obchodní administrativa, který byl vysídlen, v Deir al-Balah na jihu Pásma Gazy.

V této situaci se ozbrojenci Hamásu přihlásili k poslednímu útoku v Jeruzalémě, kterou Izrael označil za další důkaz nutnosti zničit ozbrojence, ale nic nenasvědčovalo tomu, že by to mělo zmařit příměří v Gaze nebo propouštění rukojmích. Na jedné z autobusových zastávek začali po autobuse střílet 2 Palestinci. Podle policie nejméně 3 lidi zavraždili, a nakonec byli strážci zákona sami zneškodněni. Hamás uvedl, že útočníci byli jeho členy, a jeho ozbrojené křídlo se přihlásilo k odpovědnosti za útok v reakci na „zločiny okupace, která zabíjí děti a ženy v Gaze“.

„Tato událost znovu dokazuje, jak nesmíme projevit slabost, že s Hamásem musíme mluvit jen skrze (pušky), jen skrze válku,“ prohlásil na místě útoku pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir.

Podle posledních zpráv se boje mezi Izraelem a Hamásem opět rozhořely. Izrael dle Reuters obvinil Hamás za raketového útoku a také že nedodržel slib, že propustí všechny unesené ženy.

Server izraelského listu Jerusalem Post upozornil, že palestinští teroristé pálili nohy dětským rukojmím o výfuk motorky, aby ztížili jejich případnou pozdější identifikaci. Teroristé Hamásu unesli 7. října děti na motocyklech a byli vycvičeni k tomu, aby na jejich tělech vytvořili specifické znamení: jednu z jejich nohou vložili do výfuku motocyklu. Podle strýce dvou z těchto osvobozených dětských rukojmích je navíc omámili.

Takto popálené děti si poté nesou znak svého únosu na těle do konce života. Do konce života si nesou trauma. Server listu Jerusalem Post také upozornil, že teroristé díky této značce mohou v budoucnu na ulici poznat občany, které v minulosti unesli. A kdyby se některé z dětí pokusilo o útěk, Palestinci si ho snáz najdou.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v Izraeli během své třetí návštěvy Blízkého východu od začátku války řekl, že příměří „přináší výsledky“. Američtí představitelé uvedli, že Blinken také řekl Izraelcům, aby zajistili bezpečnost palestinských civilistů, až bude válka obnovena.

Podle OSN bylo až 80 % obyvatel Gazy vyhnáno ze svých domovů, včetně téměř všech obyvatel severní poloviny, kterou Izrael nařídil zcela evakuovat. Očekává se, že po skončení příměří Izrael rozšíří svou pozemní kampaň na jih.

Blinken varoval, že na jihu Pásma Gazy nesmějí ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) opakovat to, co předvedli na severu, kde přinutili k pohybu ze svých domovů statisíce lidí.

„Záleží na způsobu, jakým se Izrael brání. Je nezbytné, aby Izrael jednal v souladu s mezinárodním humanitárním právem a válečnými zákony. Dokonce i když čelí teroristické skupině, která nerespektuje vůbec nic,“ upozornil šéf americké diplomacie ještě na půdě Izraele. Na jeho slova upozornil server listu Haaretz.

„Diskutovali jsme o podrobnostech probíhajícího izraelského plánování a zdůrazňuji imperativ Spojených států, aby se masivní ztráty na civilních životech a vysídlení v takovém rozsahu, jaké jsme viděli v severní Gaze, neopakovaly na jihu. Řekl jsem premiérovi, že na záměru záleží, ale stejně tak na výsledku,“ pokračoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…