Konspirační teorie: Chtějí VV prostřednictvím Johna udržet vládu?

03.11.2012 9:22

Když chce Radek John (VV) pracovat jako investigativní novinář a zároveň zůstat poslancem, je to jako by někdo dělal státního zástupce a advokáta u stejného soudu, přirovnává reportér MF Dnes Jakub Pokorný plán Johna vstoupit do vydavatelství Empresa Media, pod které spadají časopisy Týden nebo Instinkt a televize Barrandov a které vlastní Jaromír Soukup. Jde snad o politický "obchod" a snahu VV zabránit předčasným volbám?

Konspirační teorie: Chtějí VV prostřednictvím Johna udržet vládu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John při kampani do sněmovny

Když vyšel najevo záměr Johna nastoupit do vedení publicistického oddělení vydavatelství, čímž by získal vliv i nad časopisem Týden, který psal dosud o Věcech veřejných poměrně kriticky, hodlali někteří novináři z redakce Týdne odejít. Šéfredaktor časopisu František Nachtigall ale své podřízené ujistil, že Johna získali pro televizní projekt, který by měl mít podobný formát jako úspěšný pořad televize Nova Na vlastní oči.

Radek John ale tímto svým návratem k novinařině tvrdě narazil u ostatních kolegů ve sněmovně. TOP 09 ho vyzývá k úplnému odchodu ze Sněmovny, premiér Petr Nečas se vyjádřil ve smyslu, že jde o skandální propojení politiky, byznysu a médií, které nemůže pokračovat. Překvapen byl i prezident Václav Klaus.

Pro Johna to tak téměř jistě znamená ztrátu pozice předsedy bezpečnostního výboru sněmovny, nejspíš i o členství v něm a také o členství v imunitním výboru. Dokonce už i jeho mateřská strana Věci veřejné si uvědomuje, že setrvání Johna v těchto funkcích je problematická. "Radek John by se mohl ocitnout v podezření z úniků informací, byť já ho z toho nepodezírám. Chci s ním mluvit, aby zvážil setrvání ve výborech, ale nevidím problém, že si ponechá křeslo poslance," řekla poslankyně VV Kateřina Klasnová.

Ačkoli sám John se bránil tím, že informací, ke kterým se dostává, je mnohem méně, než se veřejnost domnívá a navíc je prý jednání bezpečnostního výboru veřejné, tedy mohou se ho účastnit i novináři, šéfredaktor Týdne Nachtigall v upřesňující tiskové zprávě uvedl, že John bude jen externím spolupracovníkem, který bude připravovat publicistický televizní pořad a do chodu redakcí nebude vůbec zasahovat.

Soukupovy kontakty

Pokorný ale upozorňuje na skutečnost, že majitel společnosti Empresa Media Jaromír Soukup má už teď kromě řady mediálních firem i pár dobrých kontaktů. Kromě Radka Johna třeba prezidentského kandidáta Jana Fischera. Soukup je podle novináře MF Dnes člověk, který se na mediální a politické scéně už léta dobře orientuje a má vliv na obě strany.

"V případě Johna, který zcela skandálním způsobem přijal jako vrcholný ústavní činitel pozici v časopise Týden, se opět vynořuje postava Jaromíra Soukupa. Ten během posledních let prokázal, že se chce stát zásadním hráčem na politické scéně. Jeho aktivity by měli znepokojovat každého, kdo to s naší demokracií myslí dobře," upozornil například Jiří Dienstbier (ČSSD).

John svůj návrat k publicistice myslí vážně. Kvůli nové práci se vzdá i postu předsedy VV. "Dva plné úvazky jsem schopen zvládat a dosud jsem je dělal. Do voleb jsem pracoval tak 18 hodin denně," nebojí se pracovního nasazení John.

Chtějí VV udržet vládu?

Johnovo načasování návratu do televize nahrává konspiračním teoriím. Pokud by se John vzdal svého poslaneckého postu, nahradil by ho ve sněmovně Kamil Jankovský, který přešel do vládní strany LIDEM Karolíny Peake. A právě to by mohlo vládě pomoci při hlasování o její důvěře. Vydavatelství Empresa Media odmítá, že by šlo o "obchod".

Pro tuto teorii nahrává ale i fakt, že pro Věci veřejné by pád vlády a případné nové volby měly fatální následky. Do poslanecké sněmovny by se už podle výsledků průzkumů veřejného mínění nedostaly a skončily by v zapomnění. To lze označit za poněkud neopoziční motivaci snahu udržet, píše Pokorný.

Sám Soukup se k tématu vyjádřit nechtěl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…