Kontrolní komise by měla vést opozice, shodli se Piráti a ČSSD

08.11.2017 18:41

Ve sněmovním mandátovém a imunitním výboru by měly mít zástupce všechny strany a kontrolní komise by měla vést opozice. V těchto komisích, které dohlížejí například na činnost tajných služeb, by navíc měl být vyrovnaný počet poslanců ANO a ostatních stran. Na dnešní schůzce se na tom shodli zástupci Pirátů a ČSSD.

Kontrolní komise by měla vést opozice, shodli se Piráti a ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala řádná schůze sněmovny. Poslanci měli projednat zákon o univerzitních nemocnicích a poslaneckou předlohu o státních svátcích

"Tady jsme se setkali celkem s konsensem, že kolegové mají podobné stanovisko, jaké mají ostatní strany, které deklarovaly, že zůstanou v opozici," řekl novinářům předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Jde vedle Pirátů o ODS, TOP 09 a Starosty a nezávislé. Jejich představitelé se sešli už ráno na schůzce podnícené Piráty.

Michálek doufá v to, že hnutí ANO, které skládá menšinovou vládu, tato stanoviska zohlední v návrhu rozdělení míst ve výborech a v komisích. Piráti se sejdou se zástupci ANO ve čtvrtek ráno.

"Pokud tady máme devět politických stran, všechny by měly být zastoupeny v každém výboru, který bude ustaven," zdůraznil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Vedle kontrolních komisí by podle něho měl vést poslanec některé z opozičních stran i mandátový a imunitní výbor.

Návrh ANO na obsazení výborů se nelíbí zejména hnutí STAN. V části z nich, které pokládají za důležité, by své zástupce vůbec neměli. ANO ovšem vzkázalo, že navrhované rozdělení míst mezi strany vychází z jednacího řádu.

Piráti debatovali s ČSSD také o programových záležitostech. "Byla jsem ráda, že se budeme moci v těch následujících měsících a letech spolehnout na případnou podporu a shodu v tématech, jako je regulace lobbingu, regulace státních podniků nebo zákaz vyvádění zisků do zahraničí. Takže tato témata transparentní politiky jsou nám společná," uvedla místopředsedkyně klubu ČSSD Kateřina Valachová. Shoda panuje podle ní taky na sociálním bydlení a v řešení exekucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…