Konzervativec Athos, homosexuál Porthos, mladá Ukrajinka Aramisa... Macek upravil Tři mušketýry. Ve zlosti. Důvod zde

14.02.2023 17:07 | Ze sítí

Jak progresivismus a genderová vyváženost ničí další umělecká díla, tentokrát například divadelní inscenaci hry Čekání na Godota, upozorňuje ve své pravidelné glose Miroslav Macek. A protože se u hry ukázal být největší problém, že v ní vystupují pouze muži, předestřel Macek, jak by podle dnešního progresivistického smýšlení měly asi vypadat inscenace hry Dumasových Tří mušketýrů.

Konzervativec Athos, homosexuál Porthos, mladá Ukrajinka Aramisa... Macek upravil Tři mušketýry. Ve zlosti. Důvod zde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Univerzita v Groningenu s odvoláním na vážné porušení zásady rovnoprávnosti pohlaví nedovolila ve svém kulturním centru uvést irskému režisérovi Oisínu Moynemu inscenaci hry „Čekání na Godota“, nejznámějšího díla slavného představitele absurdního divadla Samuela Becketta, v níž vystupuje jen pět herců a všichni jsou muži, uvádí Macek.

Anketa

Má obžalovaný Dominik Feri vaše sympatie?

3%
96%
hlasovalo: 8117 lidí
Důvod zákazu vysvětlil programový ředitel centra Bram Douwes následovně: „Časy se mění. Žijeme v jiné době, než byl rok 1953, kdy hra měla premiéru. Představa, že v ní mohou hrát jen muži, je zastaralá a diskriminativní. Kdyby proces výběru herců byl otevřený pro všechna pohlaví, nebyl by problém. Ale není možné vyloučit někoho už hned na začátku.“

Následně Macek s ohledem na dnešní požadavky, kdy v progresivních hrách nesmí být nikdo „normální“, na svých webových stránkách navrhl, jaké role by hlavní postavy v nejznámějších hrách měly mít, aby byly vyhovující. Na pomoc si vzal hru Tři mušketýři.

„Abych nebyl nařčen z nedostatku aktivismu, nabízím univerzitě v Groningenu vlastní úpravu Dumasových „Mušketýrů“: Athos – starý konzervativec. Porthos – homosexuál s černošskými kořeny. Aramisa – mladá progresivní Ukrajinka. D’Artagnana – ušlechtilá lesba. Kardinál Richelieu – zavilý pedofil, původně Rus Ryšeljev…Ludvika Čtrnáctá – muž cítící se však být postupně koněm, psem a nakonec dívkou. Mylad de Winter – xenofobní rasista. Rocheforta – Ryšeljevova agentka atd. atd.
Děj se odehrává během neúspěšného obléhání Charkova…,“ navrhl Miroslav Macek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…