Korán horší než Mein Kampf! padlo u Soukupa. Masakr od Le Penové, Wilderse a Okamury, silná slova o Češích

26.04.2019 17:07

Hosty čtvrtečního Duelu Jaromíra Soukupa, odvysílaného na TV Barrandov, byli předseda hnutí SPD Tomio Okamura, předsedkyně francouzského Národního sdružení (do r. 2018 Národní fronta) Marine Le Penová a nizozemský pravicový politik Geert Wilders. Došlo na jejich názory ohledně migrace, na směřování Evropské unie a také na samotný islám. „Myslím si, že by se islám neměl srovnávat s jinými náboženstvími, ale s jinými totalitními režimy,“ řekl během rozhovoru Geert Wilders.

Korán horší než Mein Kampf! padlo u Soukupa. Masakr od Le Penové, Wilderse a Okamury, silná slova o Češích
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Duel Jaromíra Soukupa s Okamurou, Le Penovou a Wildersem

Anketa

Jste spokojeni s našimi vztahy s Čínou?

68%
hlasovalo: 10683 lidí
Hned úvodem Soukup o Le Penové a Wildersovi řekl, že i když jsou často média namířena proti nim, tak se jim musí nechat, že jsou schopni otevřeně prezentovat ožehavá témata, tak jak jsou. „Nemusím s nimi ve všem souhlasit, ale byla by chyba jim nenaslouchat,“ řekl Soukup a podotkl, že na rozdíl od ostatních televizních stanic dávají na TV Barrandov prostor všem názorům. A pak předestřel problémy, které se pojí se členstvím v Evropské unii, jako např. dvojí kvalita potravin a neřízená migrace z Afriky.

Soukup se Marine Le Penové a tázal, co pro ní znamená Česká republika. Odvětila, že pro ní znamená hodně citů – a to především kvůli tomu, že ctíme svobodu a jsme dosti odvážní. Připomněla také odvážný čin Jana Palacha. Geert Wilders si při pomyšlení na Českou republiku vybaví přátelství, hrdost a také mu na mysl přijde i jeho „přítel Tomio“. V porovnání s Francií nebo s Nizozemskem je Česko dle Wilderse sice mladou demokracií, ale i přesto je zde demokracie pevně zakořeněna. Wilders vyzdvihl, že v Evropské unii není mnoho zemí, které by vůči ní byly natolik kritické a které kritizují islamizaci.

Další z otázek se týkala pesimismu Čechů k Evropské unii. Le Penová na to reagovala, že jsme především hodně prozíraví a hned jsme pochopili, kde je v EU problém. „Takže Evropská unie nemá žádný přínos pro nás Čechy?“ namířil na Le Penovou otázku Soukup. Le Penová označila Evropskou unii za „neúspěch“ a podotkla: „Není tam nic pozitivního pro nikoho.“ Soukup s ní však úplně nesouhlasil: „Je to váš názor,“ ohradil se vůči ní a upřesnil, že Čechům Evropská unie, respektive Evropa po roce 1989, dala svobodu, volný pohyb kapitálu či například ekonomické svobody.

Soukup na druhou stranu doplnil, že nemáme schopnost pojmenovávat věci pravými jmény. „Evropská unie zatěžuje národy určitou formou terorismu,“ odvětila Le Penová. Máme však dle ní i řešení: „Česká republika má naštěstí Tomia Okamuru,“ vyřkla a dodala, že nás Okamura dokáže varovat před nebezpečími a že bychom si díky němu mohli i udržet svobodu do budoucna.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Foto: Repro TV Barrandov. Během proslovu Le Penové Tomio Okamura neskrýval úsměvy a souhlasně přikyvoval.

„Přijedou do Evropy a nebudou se ptát na náš názor,“ upozornila Le Penová na nebezpečí plynoucí z migrace, se kterou se dle ní pojí i finanční, sociální a kulturní náklady. Podle ní je Evropská unie pro imigraci – ale migranti či uprchlíci do Evropy většinově proudí jen z ekonomického hlediska, a to především kvůli štědrým sociálním systémům.

„To je naprosté selhání,“ reagovala pak Le Penová na Soukupova slova, že některé francouzské čtvrti příliš francouzsky nevypadají. „Francie je v katastrofálním stavu, máme sedm milionů nezaměstnaných a dále přijímáme čtyři sta tisíc legálních přistěhovalců ročně, a to mluvíme jen o těch legálních.“ Mluvila také o aplikování islámského práva šaría ve francouzských no-go zónách a dodala, že hlavní nevýhoda schengenského prostoru je, že pokud přijmou milion uprchlíků v Německu, pak se tito lidé mohou bez problémů dostat do jakékoli jiné země zapojené právě do schengenského prostoru.

Pak Soukup hovořil o návrhu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, dle kterého by se měl zřídit jednotný evropský azylový úřad, což ale odmítá i premiér Andrej Babiš. „Chránit své vlastní hranice je národní práce, to je zodpovědností národů,“ myslí si o návrhu Le Penová, dle které si musíme obnovit své vlastní hranice.

Následoval proslov Soukupa o tom, že se díky tomuto rozhovoru s Le Penovou a s Wildersem ocitne v českém tisku v pozici obviněného z rasismu či extermismu. „To co mi říkáte, zní poměrně rozumně, proč jste označována za extremistku, v době, kdy máme svobodu slova?“ obrátil se na Le Penovou. „Systém vynalezl takovou techniku, která spočívá v tom, že řeknete, že extremní pravičák je každý, kdo zpochybňuje současnou migrační politiku,“ řekla mu s tím, že cílem je prý takové lidi zdiskreditovat.

Le Penová by nejraději Evropskou unii transformovala do podoby unie národů, v níž by měly svoji moc především jednotlivé národy. „Pokud to nebude fungovat, tak budeme nuceni říci, že tu není jiná možnost, než odejít,“ dodala.

Soukup se Le Penové dotázal na očekávané výsledky květnových voleb do Evropského parlamentu. „Naši spojenci už jsou u moci v Itálii, v Rakousku a v mnoha dalších zemích,“ myslí si Le Penová.

Dále došlo na téma, které nás dle Soukupa „ponižuje“ – řeč byla o dvojí kvalitě potravin. Le Penová k dvojí kvalitě řekla: „Myslím, že je to opravdu skandální, Evropská unie se míchá do všeho možného a způsobuje nám neštěstí, naopak tam, kde by měla chránit občany, tak tam se neúčastní, protože podporuje volný obchod, právo silnějšího, konkurenci, ale nechrání naše země před dovozem škodlivých potravin.“ Prý nás EU také není schopna ochránit před znečištěním životního prostředí.

Foto: Repro TV Barrandov. Hosté v Duelu Jaromíra Soukupa 25. 4. 2019

V druhé polovině pořadu se Soukup dotazoval na názory nizozemského politika Geerta Wilderse. Než však došlo na samotný rozhovor s ním, tak se slova na Soukupovo vyzvání chopil i Okamura a přednesl svůj názor k první polovině pořadu. Zmínil, že nejsme sami a pokud SPD dostane hlas do Evropského parlamentu, tak budou hájit návrat suverenity a svobody do České republiky „bez diktátu Bruselu“. Volby do Evropského parlamentu pak označil za „referendum o Evropské unii“.

Wilders dostal první dotaz od Soukupa, zdali s Le Penovou souhlasí, že „největším nepřítelem Evropy je Evropská unie“.  Wilders s tímto názorem souhlasí, Evropská unie je dle něj „totalitní institucí“. Wilders k otázce jejich možného extremismu též ještě doplnil, že nejsou extremisté, ale naopak ti „největší demokraté ze všech“.

„Jde o hodně, jde o svobodu, jde o to, aby národní zájmy byly nad zájmy Evropské unie,“ řekl Wilders o nadcházejících volbách a vyzval ostatní, aby se voleb zúčastnili.

Wilders připomněl i svá včerejší slova na Václavském náměstí o situaci v Nizozemí. Na Václavském náměstí řekl: „A ve třech největších městech Holandska většina obyvatel ve věku do dvaceti pěti let jsou imigranti nepocházející ze Západu. Většinou islámští. Naši vlastní lidé jsou tam už ve svém vlastním městě, ve své vlastní zemi cizinci.“

Při porovnání s USA Wilders upřesnil, že většina migrantů tam jde z Mexika, ale my jsme na tom hůře kvůli tomu, že jsme v blízkosti islámských zemí. A poté se do něho Soukup opřel: „Vy jste několikrát přirovnal Korán k Mein Kampf. Četl jste Mein Kampf, nebo to bylo jenom pro noviny?“ „Četl jsem obojí,“ odvětil mu Wilders a poukázal, že v Koránu je více antisemitismu, nežli v samotném Mein Kampfu od Adolfa Hitlera.

A pak Wilders vyřkl: „Myslím si, že by se Islám neměl srovnávat s jinými náboženstvími, ale s jinými totalitními režimy.“ Jako příklad dal nemožnost od islámu upustit či odejít, jelikož za to hrozí odveta smrtí. „Nemám problém s muslimy, mám problém s totalitní ideologií, které se říká islám,“ upřesnil.

V závěru se Wilderse ještě Soukup ptal na nutnost jeho života pod ochranou. „Je to motivace, abych bojoval o svobodu pro lidi, kterou jsem já ztratil. To, že jezdím každý den do práce se sirénou, tak to mě motivuje,“ dodal.

Tomio Okamura pak o zúčastněných řekl, že všichni, i se Salvinim, mají ve společném hnutí „zdravé názory založené na selském rozumu“ a nejedná se o žádný extremismus. Upřesnil též, že Wilders má ochranku kvůli tomu, že si dovolil kritizovat Islám a zastánci radikálního Islámu mu vyhrožují smrtí. „Je to příklad zrůdnosti této ideologie, není možné za názor nad někým vynést rozsudek smrti, my tady takové ideologie nechceme,“ řekl.

„Nemyslím, že bych se vším, co zde padlo souhlasil, ale není tu nic, co bych měl cenzurovat,“ uzavřel diskusi Soukup.

Celý díl pořadu můžete zhlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…