Korecký: Řekněte, zda chcete ČT změnit, předělat či zprivatizovat. Je to lepší, než ji ničit utahováním kohoutků

18.03.2015 7:21

Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký soudí, že spory kolem veřejnoprávní České televize mají mnohem hlubší kořeny, než se na první pohled může zdát. K zásadní chybě prý došlo těsně po sametové revoluci. Utahováním kohoutků, jak navrhuje senátor Veleba, to ale údajně vyřešit nepůjde.

Korecký: Řekněte, zda chcete ČT změnit, předělat či zprivatizovat. Je to lepší, než ji ničit utahováním kohoutků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize

„Do České televize dnes hlasitě pálí politici v různých dresech v čele s prezidentem, na Kavčích horách zase v panice bijí na poplach, mluví o bezprecedentním útoku na nezávislost a současně dráždí býka červeným hadrem, totiž nápadem na přeměnu koncesionářského poplatku ve všeobecnou televizní daň,“ připomíná Korecký s tím, že poslední kapku do ohně přilil Andrej Babiš, jehož koncern Agrofert si přes televizní radu stěžoval na údajně neobjektivní reportáže o jeho podnikání v pořadu Reportéři ČT.

Komentátor MF Dnes podotýká, že krajně vyhrocený spor o Českou televizi možná souvisí s blížící se volbou třetiny členů Rady ČT, do níž se prý pravidelně snaží politické strany prosadit své lidi. Navíc se bude hlasovat i o zprávě o hospodaření ČT. Pokud Sněmovna zprávu dvakrát po sobě odmítne, padne celá generální rada a s ní možná i generální ředitel.

Podstata sporů kolem České televize je však dle názoru Koreckého mnohem hlubší a spočívá prý ve statusu ČT. Po revoluci se totiž z ČT udělalo veřejnoprávní médium, aniž by se jasně definovalo, co tento termín znamená. „Přesný výklad tohoto pojmu je dodnes mlhavý, protože není možné politiky od instituce placené z veřejných peněz odstavit úplně, a přitom se nenašel efektivní způsob, jak odstínit jejich bezprostřední vliv,“ myslí si komentátor MF Dnes.

Pokud dnes politici chtějí něco udělat se statusem ČT, měli by dle Koreckého přijít s jasným návrhem, jak ČT změnit, předělat, ba třeba i zprivatizovat. „Je to lepší, než ji utahováním kohoutků přivést k bídné kvalitě a pomalé destrukci. Pokud však reprezentace této země chce dál média veřejné služby, měla by od jejich denního chodu držet ruce co nejdál,“ konstatuje Korecký.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…