Korupce? Lidovec Hladík žádal Takáče, aby se raději mluvilo o povolenkách

26.01.2023 20:36

Zelená úsporám Light se podle Petra Hladíka (KDU-ČSL), náměstka ministra životního prostředí, osvědčuje. O dotace na snížení energetické náročnosti pro nízkopříjmové domácnosti je obrovský zájem, vláda proto přidá další peníze, k dosavadní 1,5 miliardy přidá ještě jednou tolik, celkem to budou tři miliardy korun. Podle Hladíka jde o účinný a administrativně jednoduchý program, který není možné zneužít, v pořadu Interview ČT24 ale pohrozil kontrolami. Jak díky tomu Česko pokročí v energetických úsporách, však stále neví. A nechyběla samozřejmě otázka, zda počítá s tím, že se stane ministrem.

Korupce? Lidovec Hladík žádal Takáče, aby se raději mluvilo o povolenkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí a místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík

O dotační program Nová zelená úsporám Light, který je zaměřený na energetické úspory v rodinných domech, je velký zájem, po dvou týdnech od jeho spuštění požádalo o dotaci přes 8 300 lidí. Program je určen pro seniory a nízkopříjmové domácnosti. Peníze lze využít na zateplení, na nová okna nebo nové dveře.

Ministerstvo životního prostředí pro velký zájem zdvojnásobuje množství peněz, které na něj vyčlení. „Ten zájem je opravdu enormní, zhruba každý den chodí na 500 žádostí. Víme, že ten zájem bude pokračovat. Navýšili jsme tak tu alokaci z 1,5 miliardy na tři miliardy. A jsme připraveni ji znovu navýšit, pokud velký zájem trvat,“ uvedl ministr Hladík, že jsou už nyní další žádosti v řadě.

„Chci uklidnit, že celý rok 2023 bude tento dotační program otevřený, výhoda je, že peníze mohou dostat i dopředu,“ ujistil seniory a nízkopříjmové domácnosti s tím, že si v klidu mohou připravovat plány na výměnu dveří, oken, zateplení domu, podlahy apod. „Vše je velmi jednoduché,“ řekl i vzhledem k rychlému vyřízení žádostí. „Co bude dál, pak vyhodnotíme,“ doplnil Hladík.

Popsal, jak je zajištěno, aby se tyto peníze nezneužívaly: „Je to zajištěno tím, že se dokládají fotky před a po, a samozřejmě může přijít kontrola na to, že to bylo zrealizováno,“ věří Hladík, že dokládání těchto materiálů je proti zneužití financí dostatečné. „Pokud by to někdo zneužil, pak se jedná o dotační podvod, potom by stát, potažmo Státní fond životního prostředí, musel žalovat tyto lidi a vymáhat ty prostředky,“ uvedl Hladík.

Do léta chce Hladík také dotační programy tak, aby na ně lépe dosáhly i nízkopříjmové domácnosti. Pomoci jim mají například zvýhodněné půjčky, ať již skrze bankovní instituce nebo přímo poskytované státem. Jako velkou novinku představil Hladík v rozhovoru s HN svůj plán zaměřit se na opuštěné domy v obcích a usnadnit mladým rodinám, aby si je pořídily a zrekonstruovaly pro vlastní bydlení. Řešit tak chce i problematiku rozšiřování měst a vesnic do volné krajiny. Často probíhá zbytečně, protože uvnitř obcí bývá řada nevyužitých nemovitostí.

Podporuje systém pomoci to, co skutečně přináší úspory? Podle Hladíka neexistují v České republice stále propočty, kolik energie se tak ušetří. „Celkové snížení díky úsporám energií naší energetické náročnosti je pro Česko velký úkol. Celková čísla, kolik se ušetří, za stát nemáme,“ řekl ministr životního prostředí.

Osvěta, jak s teplem doma šetřit, je podle Hladíka nejen na státu, ale i na médiích: „My děláme těch osvětových programů celou řadu a jsem rád, že i Česká televize má sérii pořadů, které informují o jednotlivých aspektech, jak šetřit,“ podotkl ministr a doporučil server plný těchto informací Zkrotimeenergie.cz.

Jelikož Hladík prezentoval v otázce energetiky i plány, které by realizoval jako ministr, zodpovídal v závěru Interview dotaz, zda věří, že se stane ministrem životního prostředí: „Jestli budu ministr, nebo nebudu, bude záležet samozřejmě na novém prezidentovi republiky,“ pousmál se Hladík s tím, že lidovci počkají, jak nová hlava státu v této věci rozhodne.

Kvůli korupční kauze privatizace brněnských bytů, v rámci které se policie zajímala i o Hladíka, byl řízením ministerstva pověřen vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Hladíka do funkce navrhl na konci roku premiér Petr Fiala (ODS). Zeman ho ale odmítl jmenovat.

Velmi tenká hranice...

Prezidentu Miloši Zemanovi nevadí, že je kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) náměstkem na tomto úřadu. Zopakoval důvody, proč ho odmítl do funkce ministra jmenovat. Za jeden z hlavních považuje to, že mu policie prohledala kancelář a zabavila počítač. Zeman v rozhovoru na serveru Blesk.cz argumentoval i obsahem policejních protokolů, které se vyšetřování Hladíka týkají.

Má Hladík již od policie jednoznačnou zprávu, že se jej vyšetřování dále týkat nebude? „Byl jsem na policii 19. října, od té doby mě policie nekontaktovala, žádné informace nemám. Nejsem ani obviněn, ani obžalován,“ řekl.

„Kde vnímáte hranici, že politik při nějakém problému může zůstat, a kdy už by měl odejít?“ zajímal se moderátor Daniel Takáč. „To je strašně obecná otázka, doufám, že se ještě dostaneme na zdroje povolenek,“ řekl Takáčovi, který jej ujistil, že pro toto téma už prostor nebude, jelikož pořad za chvíli končí. „Tak je to velmi tenká hranice. Pro mě osobně je to to, jestli politik říká jasně a transparentně pravdu. Já jsem se snažil říkat, jak to bylo, od začátku,“ doplnil Petr Hladík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…