Korupce v ukrajinské armádě? Američané si to prý hlídají

02.04.2023 9:14 | Ze sítí

Inspektoři z amerického ministerstva obrany, ministerstva zahraničí a dalších vládních agentur na Ukrajině od počátku roku hlídají, zda nedochází ke korupčnímu jednání a zda západní zbraně nekončí na černém trhu. Informuje o tom server Echo24.cz.

Korupce v ukrajinské armádě? Američané si to prý hlídají
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Američtí inspektoři měli korupci ve vyzbrojovacích programech odhalovat už během prvního roku války na Ukrajině. Skupinu tvoří inspektoři ministerstva obrany, ministerstva zahraničí a zástupci USAID (Americká agentura pro mezinárodní rozvoj) a dalších vládních agentur, uvádí Echo24.cz.

Už krátce po začátku invaze ukrajinská vláda nechala vyřadit z provozu některé protikorupční instrumenty, jak upozornila v pořadu Osobnosti Plus ukrajinistka Lenka Víchová. To podle ní povzbuzuje vytváření prostředí příznivého pro korupci.

Podle březnového vyjádření zástupců Pentagonu se zatím nenašly žádné důkazy, že by některé zbraně poskytnuté Ukrajině skončily na černém trhu. „Nevidíme žádné důkazy o významném odklonu. Naše zhodnocení je takové, že pokud některé z těchto systémů byly odkloněny, tak to učinili Rusové, kteří věci ukořistili na bojišti. Ale neexistují důkazy, že by je Ukrajinci přesměrovali na černý trh,“ uvedl náměstek amerického ministra obrany Colin Kahl během slyšení ve Sněmovně reprezentantů zaměřeného na vojenskou pomoc.

Důvěru v nekorupční jednání neposilují ani četné korupční skandály, kterými Ukrajina v posledních měsících prošla. Prezident Volodymyr Zelenskyj v lednu propustil řadu vysoce postavených činitelů. Oficiálně však odešli na vlastní žádost.

Za třináct měsíců válečného konfliktu na Ukrajině připravily Spojené státy pro napadenou zemi přes 30 balíků vojenského materiálu a celkově dodaly či přislíbily pomoc v přepočtu za více než 716 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…