Kostlivec ve skříni nového poslance TOPky Klímy. Šikanovaná slabozraká učitelka přišla o místo. Jak? Ani se neptejte

29.10.2021 20:02 | Kauza

Šikana zdravotně postižené. Výpověď končící drsným vykázáním ze školy. Tři soudní řízení a psychická zhroucení. V takové hrůze žije slabozraká učitelka Blanka Borovková, která nedávno podstoupila velmi výjimečnou operaci. Z Obchodní akademie v Českých Budějovicích byla vyhozena. Do kauzy byl nicméně zainteresován i náměstek jihočeského hejtmana a současný poslanec TOP 09 Pavel Klíma.

Kostlivec ve skříni nového poslance TOPky Klímy. Šikanovaná slabozraká učitelka přišla o místo. Jak? Ani se neptejte
Foto: Archiv BB
Popisek: Učitelka Blanka Borovková

„Ředitelka mou klientku v závěru měsíce srpna vykázala ze školy tak brutálním způsobem, že se nacházela po psychickém zhroucení v měsíc trvající pracovní neschopnosti spojené s hospitalizací. Samozřejmě pro to mám listinné důkazy,“ podotýká úředně právník Roman Hájek. Řeč je o pokračování kauzy slabozraké středoškolské učitelky, kterou sám nazval „inkluze ve školství naruby“. ParlamentníListy.cz o ní píší zatím jako jediné.

Citovat je třeba!

A krátká rekapitulace. Zrakově postižená učitelka dostala krátce po jmenování nové ředitelky školy v roce 2017 první výpověď, kterou byla ředitelka následně nucena vzít zpět z důvodu rizika soudní prohry. Po bossingu, tedy psychické šikaně, byla učitelka podivně prohlášena za zdravotně nezpůsobilou a po další výpovědi vyvedena ze školy. V případu byl zainteresován i krajský úřad. Stalo se v Jihočeském Kraji, v Českých Budějovicích, na tamní Obchodní akademii.

Podle právního zástupce učitelky Romana Hájka se čtyřka na předvolební kandidátce koalice SPOLU a náměstek jihočeského hejtmana Martina Kuby pro školství Pavel Klíma snažil pak celou věc ututlat, aby neohrozila jeho kandidaturu. „Dostal za úkol řešit tento problém od hejtmana Kuby, na kterého se klientka obrátila. Zdravotní posudek, který mou klientku prohlásil za nezpůsobilou, byl totiž zrušen právě krajským úřadem. Ale zaměstnavatel přesto na výpovědi trval. „Pan Klíma se chtěl s klientkou sejít, ale beze mě. Následně jsme se chvíli přetahovali a pak přišly volby. Prostě to před volbami protahoval. Klientka je nyní nezaměstnaná a skončila na úřadu práce,“ doplňuje právní zástupce.

„S volbami to nemělo nic společného. Té paní učitelky je mi lidsky líto. Dostala zdravotní posudek, který ji neopravňoval učit. Chtěli jsme jí vyjít vstříc a dát jí nadstandardně k dispozici asistenta, aby mohla učit. Písemně odmítla. Nemohu jít proti zákonu. Ohledně případu probíhá soud,“ řekl současný poslanec za TOP 09 Pavel Klíma. Právě on je také velmi dobrým malířem, což dokazují jeho internetové stránky. Jeden obraz se jmenuje „Necituj!“, ale my budeme pokračovat a citovat dál.

Učitelčin lesk a bída

Zmiňovaná učitelka a hlavní postava celé kauzy Blanka Borovková nedávna podstoupila kvůli svému postižení jedinečnou operaci. V Chorvatsku prodělala genovou terapii, která se u nás zatím neprovádí. Poprvé byl však tento finančně náročný zákrok schválen a plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Zatím lépe vnímá barvy a lékaři garantují preventivní účinek na možné zhoršování zraku v pozdním věku, ale na celkové odborné soudy je zatím brzy.

O nedávné výpovědi z Obchodní akademie říká: „Ředitelka těsně před uplynutím platnosti předcházející pracovnělékařské prohlídky vyměnila závodního lékaře. Ten nový vydal lživý posudek v rozporu s posudky soudních znalců z oblasti oftalmologie a pracovního lékařství i v rozporu se závěrem specialisty-oftalmologa, ke kterému mě sám vyslal. Tento lživý posudek se pak stal jediným důvodem mé výpovědi. Zaměstnavatele jsem informovala o vykonané operaci, ale přesto jsem byla ředitelkou Kubátovou nelítostně vykázána z objektu školy, kde jsem patnáct let učila, aniž bych si mohla sbalit své osobní věci a rozloučit se s kolegy. Vůbec ji nezajímalo, že posudek byl zrušen, a na výpovědi neoprávněně trvá.“

Podle ní se zaměstnavatel bojí, že by nová prohlídka potvrdila její způsobilost k výkonu práce učitelky a důvod k výpovědi by přestal existovat. Na inkriminované Obchodní akademii v Českých Budějovicích zastává funkci ředitelky Lenka Kubátová. Ta již v minulosti ParlamentnímListům.cz napsala: „Neshledávám žádný důvod k uvedení informací k případu, který je předložen k posouzení odborníkům v oblasti práva.“ Ostatně učitelka se svým právním zástupcem vede se zaměstnavatelem už tři soudní spory. Na ochranu před diskriminací a o náhradu nemajetkové újmy, který začal v roce 2017 a nyní je u Ústavního soudu. Na ochranu před diskriminací a k plnění práv z kolektivní smlouvy, teď u odvolacího soudu v Praze. A v reakci na aktuální výpověď podala žalobu na ochranu před diskriminací a o určení neplatnosti rozvázání pracovního poměru.

Vývoj celé kauzy

„Jako zrakově handicapovaný člověk potřebuji pracovat ve známém prostředí a proto se obávám, že se mi nepodaří rychle najít novou práci. Podle informací z úřadu práce vím, že hledání práce pro vysokoškoláky se zdravotním postižením může trvat i více než sedm let. Ředitelka školy si je tohoto vědoma, přesto se mě snažila prostřednictvím bossingu, šikany a osobního ponižování donutit k ‚dobrovolnému‘ odchodu ze školy. Výpověď, kterou jsem dostala, tak nemohu vnímat jinak, než jako vyvrcholení její nenávisti vůči mně. Jsem přesvědčena, že tento xenofobní postoj do školství nepatří, a doufám, že se mi brzy podaří najít novou práci u šéfa, který nebude mít osobní problém s mým zrakovým handicapem,“ podotýká ještě učitelka Borovková.

Slabozraká je od narození, takže má druhý stupeň invalidity. Od roku 2006 učila na částečný úvazek na střední ekonomické škole, kde před tím i studovala a maturovala. Po odchodu předcházející ředitelky do důchodu se na uvolněnou funkci dostala kandidátka Kubátová, která u konkurzu prý otevřeně deklarovala svůj záměr "zbavit se slabých článků", tedy propustit slabozrakou učitelku. Ta má dvě vysoké školy a učí základy společenských věd a dějepis. Na konci školního roku 2016 až 2017 dostala výpověď pro nadbytečnost. Ta byla během soudního řízení, které nicméně stále probíhá, zneplatněna. Teď ji ze školy přímo vyhnali!

"Oslovili jsme všechny organizace. Oblastní inspektorát práce, státní úřad inspekce práce, školskou inspekci a tehdejší ombudsmanku Annu Šabatovou. Od ní máme zajímavou zprávu, v níž je případ hodně dobře rozebraný. Inspektorát práce také konstatoval, že byl porušen zákoník práce, kolektivní smlouva a ředitelka se dopouštěla bossingu na pracovišti. Stejně kriticky inspektorát hodnotil i nenavyšování úvazku, o který si klientka opakovaně žádala. V této věci jsme zaměstnavateli nejdříve poslali předžalobní výzvu, nechtěli jsme se dále soudit. Paní ředitelka si to ráno otevřela a má klientka měla hned poté proti zvyklostem utajenou hospitaci," prohlásil její právní zástupce Roman Hájek, který se v roce 2020 dostavil i s ponižovanou učitelkou do redakce ParlamentníchListů.cz a ukázal některá zmíněná lejstra. Jak je vidět, tahle kauza jen tak rychle neskončí.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…