Kotlebova strana chce referendum o vystoupení Slovenska z EU

25.06.2016 19:29

Krajně pravicová slovenská parlamentní strana Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) oznámila, že začne se sběrem podpisů za vypsání referenda o vystoupení Slovenska z Evropské unie. LSNS tak učinila v reakci na výsledek čtvrtečního hlasování voličů v Británii, kteří se vyslovili za odchod země z EU a jejichž rozhodnutí LSNS uvítala. Podle průzkumů veřejného mínění ale většina Slováků členství země v EU podporuje. Informovaly o tom České noviny.

Kotlebova strana chce referendum o vystoupení Slovenska z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proslovu se ujímá župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

„Naše strana začne od příštího pondělí se sběrem podpisů pod petici za vyhlášení referenda o vystoupení Slovenské republiky z Evropské unie,“ řekl předseda LSNS Marian Kotleba ve videonahrávce, kterou strana zveřejnila na svém webu.

Celý text je ZDE.

Pro platnost referenda je podle slovenské ústavy nezbytné, aby se jej zúčastnila více než polovina oprávněných voličů. Právě na této podmínce ztroskotala až na jednu výjimku, a to referendum o vstupu Slovenska do EU, všechna dosavadní lidová hlasování. Naposledy se tak stalo loni v referendu o ochraně tradiční rodiny.

Pro vypsání referenda musejí organizátoři petice shromáždit na pětimilionovém Slovensku 350 000 podpisů.

Po zveřejnění výsledku britského referenda se začaly ozývat hlasy volající po lidovém plebiscitu i z dalších zemí. V Nizozemí například strana Geerta Wilderse, ve Francii Národní fronta Marine Le Penové. V naší zemi chtějí podobné referendum uspořádat Svobodní. „V ČR žije na tři a půl milionů lidí, kteří neměli šanci v roce 2003 hlasovat o našem členství v EU, protože jim tehdy bylo méně než 18 let nebo nebyli na světě. EU se navíc od našeho vstupu podstatně změnila,“ odhalila strana argument, pro který by se mělo hlasovat znovu.

Odchod z Unie by si ráda představovala i krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti. „Dělnická strana prosazuje, jakožto představitelka české národní opozice, odchod z Unie a návrat všech pravomocí, které náležejí skutečně ke svobodné zemi,“ citoval Vandasova slova server Echo24. Se členstvím České republiky v EU je nespokojen předseda Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura. Připomíná, že návrh referenda už několikrát předkládal parlamentu. „Již čtyřikrát za uplynulý rok jsem v parlamentu navrhl jménem našeho hnutí SPD referendum o vystoupení ČR z EU. Sobotkova a Babišova vláda ale odmítá demokracii a pokaždé nám náš návrh vláda zamítla,“ postěžoval si předseda SPD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…