Koudelka v nejistotě: Babiš mu to pořád neprodloužil. Lidovec se zlobí

15.07.2021 12:40

Andrej Babiš má prý problém. Problém spojený s opětovným jmenováním plukovníka Michala Koudelky do čela BIS. A tento problém se podle všeho rozhodl vysedět. Lidovec Jan Bartošek se kvůli tomu na premiéra zlobí.

Koudelka v nejistotě: Babiš mu to pořád neprodloužil. Lidovec se zlobí
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Před pěti lety jmenoval tehdejší premiér v barvách ČSSD Bohuslav Sobotka plukovníka Michala Koudelku šéfem BIS. Tomu letos v srpnu vyprší jeho první pětiletý mandát. Stávající premiér Andrej Babiš (ANO) ho může do čela BIS jmenovat na druhých pět let, ale prozatím váhá. Prezident Miloš Zeman totiž celých pět let dává najevo, že si práce BIS příliš neváží, její agenty označuje za čučkaře a o kvalitách Michala Koudelky má značné pochybnosti. A Babiš si pravděpodobně nechce Zemana pohněvat tím, že by Koudelkovi mandát bez okolků prodloužil.

„Problém se zatím zjevně rozhodl vysedět, žádné řešení nepředstavil, byť je zjevné, že žádný jiný kandidát než stávající ředitel Koudelka se nenabízí,“ napsal k tomu publicista Robert Břešťan na serveru Hlídací pes.org.

Toto váhání velmi zlobí bezpečnostního experta KDU-ČSL Jana Bartoška.

„To, jak premiér Babiš udržuje v neustálém napětí a nejistotě bezpečnostní komunitu v souvislosti s vedením BIS, čtu z jeho strany jako strach a ‚strach je nemoc špatného svědomí‘. Odmítám v souvislosti s řešením vedení BIS provizorní řešení,“ zlobil se Bartošek.

Babiš by problém mohl vyřešit tím, že Koudelku jen pověří výkonem funkce na určitou dobu a rozhodnutí, co s BIS dál, definitivně přijmout až po volbách, což se jeví právě jako provizorní řešení, které Bartošek odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…