Kraje dostanou na opravy silnic čtyři miliardy Kč ze SFDI

30.04.2018 12:00

Kraje dostanou na opravy silnic druhých a třetích tříd čtyři miliardy korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Úřad vlády na Twitteru informoval, že kabinet dnes schválil návrh ministerstva dopravy na rozdělení dotací krajům na opravy krajských silnic.

Kraje dostanou na opravy silnic čtyři miliardy Kč ze SFDI
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oprava vozovky

Návrh počítá s podmínkou pro udělení dotací – odstraňováním nelegálních billboardů kolem silnic 1. třídy. Podmínka však vyvolala kritiku krajů, podle kterých jim přinese značné komplikace.

„Podmínka odstranění billboardů je v mnoha případech nerealizovatelná ve stanovené lhůtě z důvodu správních řízení a jiných legislativních překážek. Navíc o této podmínce nebyla Asociace krajů ČR předem informována, což není dobrý postup při prosazování podobných záměrů,“ řekl už dříve předseda Komise Rady Asociace krajů ČR pro dopravu a hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN).

Spor krajů s ministerstvem zmírnilo řešení, podle kterého by kraje měly odstraňování billboardů dokládat čestným prohlášením, případně zasláním informace, dokdy jsou schopny billboardy odstranit.

Další povinností krajů bude koordinovat své harmonogramy oprav se správci cest, zejména s Ředitelstvím silnic a dálnic. Stát tak chce předejít dopravním komplikacím a případným souběhům s opravami na dálnicích a silnicích 1. třídy. K tomu slouží speciální portál, kam se vkládají informace o plánovaných rekonstrukcích.

Nejvyšší část dotace, zhruba 677 milionů korun, by měl získat Středočeský kraj, který má také nejvyšší podíl silnic v zemi.

Kraje intenzivně jednaly s vládou o financování oprav silnic II. a III. tříd od září loňského roku, kdy bylo původně avizováno, že pro letošní rok neobdrží žádné peníze ze SFDI. Loni uvolnil za tímto účelem 3,4 miliardy korun, za poslední čtyři roky to bylo celkem 11 miliard korun. Ministerstvo dopravy předpokládá, že v příštích letech by měly být peníze na opravy krajských silnic zahrnuty už přímo ve státním rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…