Krajně pravicové strany se sejdou 1. května v Nice, mezi nimi i SPD

29.04.2018 18:40

Svátek práce v jihofrancouzském městě Nice společně oslaví francouzská krajně pravicová strana Národní fronta (FN) a její evropští partneři. Scházejí se ve jménu obrany „identity“ a „svrchovanosti národů“, napsala agentura AFP. Zastoupení by podle francouzské agentury mělo mít také české hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), jehož předseda Tomio Okamura svou účast na setkání dnes ČTK potvrdil.

Krajně pravicové strany se sejdou 1. května v Nice, mezi nimi i SPD
Foto: ReproFoto: Facebook
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura.

Setkání se koná rok před volbami do Evropského parlamentu, které by podle AFP mohly „potvrdit vzestup těchto národně-populistických stran“. Europoslanec FN Nicolas Bay vysvětlil, že účelem akce je shromáždit strany, které už mají zástupce v europarlamentní skupině Evropa národů a svobody (ENF) a které mají šanci na zisk mandátů ve volbách na konci příštího května.

Akci v Nice organizuje Hnutí pro Evropu národů a svobody (MENL), které na svém webu avizuje účast šéfky FN Marine Le Penové, Okamury a lídrů partnerských stran z Nizozemska, Belgie, Polska, Rakouska, Bulharska i Řecka. Potvrzena ještě není účast Mattea Salviniho z italské Ligy, kterému v ní mohou zabránit současná jednání o sestavení vlády.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Okamura ČTK řekl, že v Nice se bude konat pravidelná konference stran z frakce ENF, na které má naplánovaný projev nebo setkání s Le Penovou, s níž bude mimo jiné mluvit o současné politické situaci. Do Francie spolu s Okamurou míří v pondělí i místopředseda SPD Radim Fiala a další lidé z hnutí, protože SPD stejně jako další strany z frakce budou mít na konferenci své stánky k prezentaci.

Le Penová se s Okamurou a dalšími šéfy protievropských pravicových stran setkala loni v prosinci v Praze a vyzvala při tom ke „svržení Evropské unie zevnitř“. MENL uvádí, že nedávné volební úspěchy italské Ligy a Svobodné strany Rakouska (FPÖ) „... jsou úspěchem pro všechny, kteří mají na srdci obranu skutečné Evropy, naší společné civilizace, tváří v tvář Evropské unii, která si uzurpovala její jméno a zradila její principy“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…