Krajský předseda Soukromníků kritizuje Čunka za zdravotnictví. Navíc prý od hejtmana dostal odpověď, která obsahuje šokující informace. Víme více

24.04.2018 19:13

Krajský předseda Strany soukromníků Michal Dvouletý dlouhodobě kritizuje hejtmana Jiřího Čunka kvůli jeho plánovaným změnám v koncepci nemocnic na Zlínsku. Aktuálně na svém profilu na Facebooku ale Dvouletý publikoval zcela zásadní informace. Nová koncepce krajských nemocnic, kterou od Čunka zastupitelé Zlínského kraje požadují, totiž nakonec vůbec nemusí vzniknout.

Krajský předseda Soukromníků kritizuje Čunka za zdravotnictví. Navíc prý od hejtmana dostal odpověď, která obsahuje šokující informace. Víme více
Foto: Michal Pavlásek
Popisek: Ing. Michal Dvouletý, krajský předseda strany Soukromníků a zastupitel Zlínského kraje

„Tak žádná nová koncepce rozvoje nemocnic ve Zlínském kraji prý nakonec nebude. Údajně platí původní koncepce z roku 2012 a krajské zastupitelstvo bude pouze schvalovat to, co mu přísluší, tedy například zamýšlenou fúzi nemocnice,“ napsal ve svém příspěvku na sociální síti krajský předseda Strany soukromníků na Zlínsku Michal Dvouletý. „Alespoň takto mi dnes odpověděl hejtman Jiří Čunek na dotaz, kdy se konečně dočkáme písemné formy koncepce rozvoje nemocnic, kterou si zastupitelé vynutili svým usnesením z prosince minulého roku,“ upřesnil.

Jenže podle toho, co Dvouletý uvedl, platí i nový materiál, který Čunek zkraje nového roku předložil, a sice dokument Základní směry řízení nemocnic zřizovaných Zlínským krajem, který Čunek zastupitelům zkraje letošního roku předložil a který si vysloužil kritiku.

Zároveň pak podle toho, co Čunek Dvouletému sdělil na jednání zastupitelstva, platí i to, co zlínský hejtman sdělil během mnohahodinové prezentace k tématu 16. dubna. „Kdo si udělá tu práci a porovná tyto materiály? Tak mám pocit, že se pan hejtman pouze snaží šikovně vyvléknout z povinnosti udělat ucelený plán, co dál s krajskými nemocnicemi,“ spekuluje Dvouletý, podle kterého vlastně nikdo neví, „co platí a co ne“.

Krajský předseda Soukromníků Dvouletý rovněž kritizoval Čunka za zdravotnictví v nedávném rozhovoru pro místní periodikum Dobrý den s kurýrem.

Čunek minulé pondělí k tématu pořádal seminář, na kterém odmítl, že by plánoval zavírání nemocnic či rušení oddělení. Podle textu Dobrého dne s kurýrem nicméně ze semináře vyplynulo, že vedení kraje hodlá prosadit fúze všech čtyř nemocnic a centralizaci některých specializovaných lékařských výkonů jen do některých nemocnic.

Michal Dvouletý v rozhovoru pro Dobrý den s kurýrem bilancoval, jak by podle jeho názoru tato opatření dopadla na nemocnici v Uherském Hradišti. „Fúze není špatná, ale může představovat pro Uherskohradišťskou nemocnici jedno velké riziko. A to, že se stane sponzorem dluhů okolních nemocnic. Veškeré peníze doposud samostatných nemocnic by totiž nově tvořily jeden velký měšec. Takže jestli Uherskohradišťská nemocnice dlouhodobě správně hospodaří, vytváří zisk a k tomu připravuje další investice do budov, přístrojů a zaměstnanců, tak se může stát, že veškeré tyto peníze zmizí třeba na zalepení ztrát Krajské nemocnice Tomáše Bati,“ postěžoval si Dvouletý. A to by podle jeho názoru bylo špatně a rovněž „demotivující“ pro zaměstnance nemocnice. 

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

„Má-li dojít k fúzi, musí být zajištěno, že nedojde k zastavení modernizace naší nemocnice a že peníze budou investovány tam, kde vzniknou dobrým hospodařením a úsilím zaměstnanců,“ upřesnil Dvouletý a rovněž poukázal na to, že návrh koncepce dosud nebyl předložen písemně (Čunek předložil jen podle kritických hlasů velmi stručný dokument, a nikoliv obsáhlou koncepci). „Jaký je přesný plán, stále nevíme,“ upřesnil Dvouletý v rozhovoru.  

Během semináře podle Dvouletého například zaznělo, že třeba nonstop traumatologie by měla být pouze ve zlínské nemocnici. Nebo že některé operace se budou provádět jen v některých nemocnicích. „Jen jsem nikde zatím neviděl analýzu toho, kolik jednotlivých výkonů bude kde realizováno, kolik k tomu bude potřeba lůžek, operačních sálů, přístrojového vybavení a především lékařů, sester a dalšího personálu,“ dodal Dvouletý.

„Přece není možné říct, že něco zcentralizuji, a přitom nevědět, jestli dané centrální pracoviště pojme všechny pacienty a bude mít dostatek kvalifikovaného personálu,“ zkritizoval dále.

Čunkův dokument, který zastupitelům ve věci koncepce krajských nemocnic předložil, kritizoval na stránkách ParlamentníchListů.cz i senátor za Slovácko Ivo Valenta. Proti možným změnám v krajské nemocnici v Kroměřiži brojily i profesní organizace lékařů: Česká lékařská komora a Sdružení praktických lékařů. Připojili se i zastupitelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…