Krajský soud se bude znovu zabývat volbami v Bílině na Teplicku

29.04.2019 6:41

Krajský soud v Ústí nad Labem se dnes znovu začne zabývat komunálními volbami v Bílině na Teplicku. Ústavní soud totiž vyhověl stížnosti Pavla Musila ze sdružení Nezávislí v Bílině - HNHRM, jenž neúspěšně upozorňoval na domnělé kupčení s hlasy a další nesrovnalosti. Původní žalobu krajský soud zamítl, nyní by měl rozhodnout znovu, a to při zohlednění dodatečně předložených důkazů.

Krajský soud se bude znovu zabývat volbami v Bílině na Teplicku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Krajský soud se částí Musilových důkazních návrhů vůbec nezabýval s vysvětlením, že byly uplatněny až dodatečně, tedy po lhůtě pro zpochybnění voleb a nedlouho před rozhodnutím krajského soudu. Volby se konaly loni v říjnu.

Soud nechal přehrát část videonahrávek. Lidé v nich uváděli, že dostávali 300 nebo 400 korun za hlasy pro konkrétní stranu. Provedené důkazy ohledně možného uplácení voličů ale krajský soud vyhodnotil jako nedostatečné.

Volby v Bílině vyhrálo hnutí ANO, získalo devět křesel v 29členném zastupitelstvu. Nezávislí v Bílině - HNHRM skončili čtvrtí a mají tři křesla. V roce 2014 soud nařídil opakování voleb v Bílině kvůli kupčení s hlasy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…