Krajský výbor ČSSD doporučil hejtmanu Chovancovi, aby rezignoval až v lednu

02.12.2013 20:55

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD) má svým krajským výborem doporučeno, aby posečkal do druhé poloviny ledna s rezignací na funkci vzhledem k jeho zvolení do Poslanecké sněmovny. Neuskuteční se tak očekávaná změna, která měla proběhnout již za několik dní na zastupitelstvu.

Krajský výbor ČSSD doporučil hejtmanu Chovancovi, aby rezignoval až v lednu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Etický kodex zastupitelů a funkcionářů Plzeňského kraje totiž umožňuje až tři měsíce na rozhodnutí, jakou funkci si dotyčný ponechá. U stávajícího hejtmana Chovance je pravděpodobnost, hraničící až s jistotou, že to bude poslanecký mandát. Toto rozhodnutí tedy nepadne na posledním letošním krajském zastupitelstvu, kam se chystala řada protestujících z řad studentů a politických vězňů, kteří tak chtějí vyjádřit odpor proti jmenování Václava Šlajse hejtmanem Plzeňského kraje. „Je to rozumné rozhodnutí, které možná zklidní rozjitřené emoce, vyvolané iniciátory petice Politruk hejtmanem, která se staví proti současnému náměstkovi a radnímu pro ekonomiku vzhledem k jeho komunistické minulosti,“ řekl pro ParlamentníListy.cz zdroj, který nechtěl být jmenován. „Čas v tomto případě hraje pro nás…“

Důležitým faktorem je samozřejmě i jednání o vládě, do které Chovanec, coby stínový ministr za dopravu, může být nominován. Pak ovšem musí podle již zmíněného etického kodexu bez prodlení složit funkci hejtmana.

Jednání o novém člověku v čele kraje se tak uskuteční na zastupitelstvu začátkem příštího roku, kdy Chovanec oficiálně složí funkci hejtmana, ukončí své působení na kraji a ponechá si poslanecký mandát. Eventualita, že by to bylo jinak, se moc nepřipouští. Doposud populárnímu šéfovi kraje, kterému ovšem dost uškodil jeho postoj v kauze rebelů Haška a Tejce proti předsedovi ČSSD Sobotkovi, by podle řadových členů post v Praze velmi slušel. Raketová kariéra by tak vynesla Milana Chovance skutečně k hvězdným výšinám - ostatně, vždyť nyní je i jedním z místopředsedů strany.

Sbližování s komunisty?

Krajský výbor, který se sešel v počtu 73 procent přítomných, také  doporučil dodatek ke koaliční smlouvě s KSČM. Již z vyjádření zástupců komunistů v kraji, které ParlementníListy.cz uvedly v předcházejících materiálech ke kauze náměstka Šlajse, vyplývá, že na rozdíl od TOP 09 a ODS budou komunisté hlasovat společně s ČSSD pro zvolení této pro některé kontroverzní osoby.

Podle spekulací pak oddálení vyřešení problému s novým hejtmanem pomůže i tak vratké koalici ODS - ČSSD v městě Plzni, kde, jak se zdá, sociální demokraté již začínají „zatápět pod kotlem“ ve snaze,  aby krajská metropole po dlouhé době byla výhradní doménou oranžových.

Podle tiskové mluvčí krajského úřadu Šárky Staré je termín volby, respektive rozhodnutí hejtmana, posunut i proto, že je zapotřebí se věnovat jiným důležitým bodům, jako je rozpočet na příští rok nebo investiční úvěr pro Plzeňský kraj. Tyto body budou samy o sobě velkým terčem opozice, a tak zařazení dalšího programu - volba hejtmana - by podle zdrojů ParlamentníchListů.cz znamenalo minimálně celodenní jednání až do pozdních nočních hodin, ne-li odročení některých témat do náhradního termínu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…