Křečkovi došla trpělivost: Znovu se ozval. Již mezinárodně

31.07.2022 18:27 | Ze sítí

Ombudsman Stanislav Křeček čelí tlakům a ostré kritice pro spor se svou zástupkyní Monikou Šimůnkovou, které odebral všechny agendy. V rozhovoru pro Českou justici se opřel do soudkyně Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) zvolené za ČR Kateřiny Šimáčkové, která v této souvislosti prohlásila, že na funkci ombudsmana měla ČR přesvědčivější kandidáty, a tím podle něj ukázala, že není nestranná a nezávislá.

Křečkovi došla trpělivost: Znovu se ozval. Již mezinárodně
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

„Netušil jsem, že se něčeho takového vůbec dožiji,“ komentoval Křeček negativní slova Šimáčkové na svou adresu. Dostával výzvy, aby takové chování neponechal bez reakce: „Tento rozhovor vzbudil pozornost i v zahraničí a byl jsem několika evropskými autoritami vyzván, abych na něj, a to i na evropské úrovni, reagoval,“ uvedl.

Celý rozhovor ZDE.

Sám jednání Šimáčkové odsoudil: „Takový projev nezdrženlivosti a zřetelné stranickosti soudce se jen tak nevidí. Soudce ESLP musí být v očích všech osob, které se s důvěrou na ESLP obracejí, nestrannou a nezávislou osobností. Vyjadřovat by se měl především svými rozhodnutími anebo disentními stanovisky, popřípadě vysoce odbornými komentáři či úvahami. Soudce by měl být zdrženlivý při veřejném vyjadřování politických názorů, kam jistě můžeme zařadit zmíněnou kritiku zákonodárného sboru, který vybírá z kandidátů na ombudsmana,“ uvedl Křeček.

„V opačném případě pak každý soudce svou nezdrženlivostí na veřejnost působí jako osoba, která není nestranná, ale ani nezávislá, neboť má zapotřebí vyzdvihovat schopnosti některých osob a jiné znevažovat. Soudkyně Šimáčková veřejně obecně chválí vládního zmocněnce před ESLP, tedy jednu ze stran případného sporu, a dává tak bezesporu najevo, že druhá strana sporu, tedy osoby, které se na ESLP obracejí, mají velmi ztíženou šanci na úspěch. Toto podle mého názoru úlohou soudce ESLP není a ani nemůže být,“ doplnil veřejný ochránce práv.

Za problém považuje i pokus o snižování autority ombudsmana. „Základní směřování jak veřejného ochránce práv, tak Evropského soudu pro lidská práva je obdobné, to znamená ochranu osob před zásahy státní moci, především v oblasti mezinárodně i národně zaručených práv a základních svobod. Je naprosto logické, že soudci Evropského soudu pro lidská práva na straně jedné a mezinárodní či národní ombudsmani na straně druhé se vůči sobě chovají vesměs korektně se zachováním potřebné úcty, a to především na veřejnosti.

V opačném případě by byla ohrožena důvěra občanů členských států Rady Evropy nejen k národním a mezinárodním ombudsmanům, ale i k Evropskému soudu pro lidská práva. Velmi lituji toho, co se v této souvislosti stalo, ale svoji představu o právním státě bychom si neměli nechat od nikoho vzít,“ dodal Křeček závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…