Krejčířovy právníky se prý snaží odradit od žádosti o propuštění

15.02.2012 8:45

Právníci českého podnikatele Radovana Krejčíře, který byl v neděli zatčen v Jihoafrické republice pro podezření z účasti na loňské ozbrojené loupeži, tvrdí, že se je jihoafrické státní orgány snaží odradit od podání žádosti o propuštění na kauci. Na svém webu to napsal server eyewitnessnews.co.za.

Krejčířovy právníky se prý snaží odradit od žádosti o propuštění
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Soud v pondělí žádost o kauci nevyslechl, protože prý bylo třeba vyjasnit některé dosud nedořešené záležitosti týkající se záznamů z mobilních telefonů a oprávnění k pobytu zadržených.

Pojistný podvod za 11 milionů korun

"Je to pouze způsob, jak mařit právo našich klientů na podání žádosti o propuštění na kauci v přiměřené době," nechal se slyšet obhájce Eddie Classen, který zastupuje jak Krejčíře, tak dva muže zatčené spolu s ním. Jejich žádost o kauci by měl soud vyslechnout ve čtvrtek odpoledne.

Krejčíře a dvojici mužů zatkla policie v souvislosti s říjnovým incidentem v obchodě s elektronikou v Pretorii. Podle jihoafrických médií skupina šesti mužů do obchodu vtrhla a ohrožovala pistolemi jeho majitele. Vynutila si od něj 200.000 randů (asi 500.000 korun). Loupež skončila přestřelkou mezi lupiči a majitelem obchodu, který jednoho z útočníků postřelil. Zdroje blízké vyšetřování krátce po loupeži uváděly, že lupiči šli do obchodu vymáhat peníze, které majitel údajně Krejčířovi dlužil.

Český podnikatel je v JAR také podezřelý z pojistného podvodu ve výši zhruba 4,5 milionu randů (zhruba 11,5 milionu korun). Jihoafrická policie v poslední době řeší i několik případů vražd, v jejichž souvislosti je uváděno Krejčířovo jméno.

V Česku je Krejčíř stíhán v souvislosti s rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činností. Českým úřadům utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce a od 21. dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam dorazil přes Seychely. Česko žádá o jeho vydání. Proces s Krejčířem v JAR kvůli údajnému pojistnému podvodu a šetření dalších podnikatelových podezřelých aktivit v této africké zemi ovšem s českou žádostí nesouvisí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…