Kreml bude více kontrolovat obsah internetu

06.05.2014 10:49

Kreml usiluje o větší kontrolu internetu. Zpravodajský server ČT informoval, že ruský parlament už schválil legislativní balíček, který má zvýšit kontrolu Kremlu nad obsahem internetu. Ruské úřady tak budou moci po podpisu Putina od srpna filtrovat přístup k internetovým stránkám či zakázat volné propojování ruských sítí s mezinárodními servery.

Kreml bude více kontrolovat obsah internetu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Šéf Googlu Eric Schmidt prý již minulý rok varoval, že svým přístupem ke svobodě projevu na webu se Rusko blíží k čínskému modelu internetového cenzorství.

Vladimir Putin se podle serveru Českátelevize.cz už dříve nechal slyšet, že internet je speciální projekt CIA, prostřednictvím kterého Amerika špehuje zbytek světa. Rusko tak chystá větší kontrolu obsahu a má již připravený nový zákon.

Podle něj budou muset všechny internetové společnosti – a to včetně Googlu – skladovat data ruských uživatelů přímo na půdě Ruska. Po vzoru Číny budou muset firmy tyto informace udržovat až šest měsíců. Pokud by internetový gigant neuposlechl, hrozil by mu na ruském území úplný zákaz.

Moskvě to dovolí omezit informace na ruském internetu

K platnosti zákona už jenom stačí Putinův podpis, poté by měl být účinný od 1. srpna letošního roku. „Pokud dojde ke schválení návrhu na přestěhování všech DNS serverů do Ruska, dovolí to Moskvě izolovat se od zbytku světa v případě konfliktu a omezit informace dostupné na ruském internetu," upřesnil ředitel sekce koordinace domén .ru a .rf Andrej Kolesnikov.

Pod kontrolu se podle serveru Českátelevize.cz dostanou i blogeři, kteří mají minimálně tři tisíce čtenářů. Na ně se totiž už bude nahlížet jako na jakákoli jiná ruská média a budou podléhat stejné regulaci. Neziskové organizace varují, že tento zákon znamená významný krok ke znárodnění internetu a zvýšení kontroly Kremlu nad jeho obsahem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…