Kreml prý spustil jadernou pohotovost kvůli výrokům britské ministryně. Kterým, to se neví

28.02.2022 16:11

Jaderná pohotovost byla podle prohlášení Kremlu spuštěna v reakci na výroky britské ministryně zahraničí Liz Trussové. Není jasné, proti kterým výrokům Trussové se ruská vláda ohrazuje. Trussová například v neděli uvedla, že by podpořila všechny dobrovolníky z Velké Británie, kteří by se chtěli připojit k mezinárodním silám bojujícím za Ukrajinu.

Kreml prý spustil jadernou pohotovost kvůli výrokům britské ministryně. Kterým, to se neví
Foto: Radim Panenka
Popisek: Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v Číně

Britský ministr obrany Ben Wallace podle BBC.com bagatelizoval ruskou jadernou pohotovost vyhlášenou ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle Wallace tím chce Putin jen odvést pozornost Rusů od pomalejšího postupu ruské armády, než jaký se očekával.

„Neuděláme nic, co by eskalovalo situaci v této oblasti, neuděláme nic, co by přiživilo jakoukoli chybnou kalkulaci – bereme to velmi, velmi vážně. V tuto chvíli se však jedná o bitvu rétoriky, kterou prezident Putin nasazuje,“ prohlásil britský ministr obrany.

Podle vyjádření Kremlu ale Rusko neblafuje a zvýšenou jadernou pohotovost vyhlásilo kvůli výrokům britské ministryně zahraničí Liz Trussové.

„Objevily se výroky různých představitelů na různých úrovních o možných konfliktních situacích a dokonce o střetech mezi NATO a Ruskou federací,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„Taková prohlášení považujeme za naprosto nepřijatelná. Nebudu jmenovat autory těchto prohlášení, ale šlo o britskou ministryni zahraničí,“ dodal Peskov.

Není ovšem jasné, proti kterým výrokům Trussové se Kreml konkrétně ohrazuje. Britská ministryně zahraničí například v neděli uvedla, že by podpořila všechny dobrovolníky z Velké Británie, kteří by se chtěli připojit k mezinárodním silám bojujícím za Ukrajinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …