Kreml zveřejnil, jak se baví Putin a ruský ministr obrany o Sýrii. Podívejte se

09.10.2015 15:25

Kreml na svých oficiálních stránkách nedávno uvolnil části rozhovoru mezi prezidentem Vladimírem Putinem a ministrem obrany Sergejem Šojgu. Státníci spolu jednali o situaci v Sýrii a zveřejněné pasáže působí jako jasný vzkaz směrem na západ.

Kreml zveřejnil, jak se baví Putin a ruský ministr obrany o Sýrii. Podívejte se
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Ruský vstup do konfliktu v Sýrii vyvolává mnoho vášní i otázek a nedávný rozhovor mezi ruským prezidentem Putinem a ministrem obrany Sergejem Šojgou na ně odpovídá. A to jak přímo čísly, zcela očividnými návrhy, tak místy i ne úplně skrytými hrozbami.

„Pane prezidente, na základě vašeho rozhodnutí jsme od 30. začali podnikat údery na Islámský stát, Jabhat al-Nusra a další teroristické skupiny na území Sýrie,“ uvedl rozhovor Šojgu a jal se ukázat konkrétní čísla. Celkem podnikli údery na 112 cílů. Na 11 z nich zaútočili válečnými loděmi a prý nedošlo k civilních budov. „Výsledky těchto úderů demonstrují vysokou efektivnost našich raket, vystřelených z dálky téměř 1500 kilometrů.“

„Od 30. září jsme zničili 19 velitelských stanovišť, 12 muničních skladů, 71 kusů vojenského vybavení a šest továren na výbušniny do aut a jiné. Pokračujeme v operacích podle plánu,“ konstatuje Šojgu.

Putin chválí svoje jednotky a snahu ministerstva obrany a opět připomíná, že má k dispozici rakety s doletem až 1500 kilometrů a vysokou přesností.

„Během mé nedávné návštěvy Paříže, francouzský prezident pan Hollande vyřkl zajímavý nápad, že bychom mohli zkusit spojit vládní jednotky prezidenta Asada se Svobodnou syrskou armádou. Pravda, nevíme kde ta armáda je a kdo ji velí, ale pokud přijmeme pohled, že tito lidé jsou součástí zdravé opozice, pokud by bylo možné, aby se k nám připojili v boji proti teroristickým organizacím jako je ISIS, Jabhat al-Nusra a další, mohlo by to vydláždit cestu politické dohodě o budoucnosti Sýrie,“ konstatuje Putin.

Zároveň apeloval také na prohloubení diplomatických vztahů se samotnou opozicí. „Za druhé, musíme pokračovat ve spolupráci s našimi zahraničními partnery, protože bez nich, bez účasti Saúdské Arábie, Turecka, Spojených států, Íránu, Iráku a dalších sousedních zemí, máme malou šanci na to, být tak organizovaní, jak bychom potřebovali,“ vysvětluje Putin.

Podle ministra obrany Šojgu má Rusko přímou linku na hlavní velení turecké armády, aby tak předešli dalším narušením tureckého letového prostoru. Zároveň zmiňuje videokonferenci s „americkými kolegy“. „Prozkoumali jsme dokument, který nám přišel z Pentagonu a dnes budeme projednávat skutečnost, že jsme připraveni dokument potvrdit a začít podle něj jednat,“ tvrdí Šojgu.

Šojgu následně dodává, že stále čekají na odpověď a doufá, že dostanou informace o možných cílech pro ruskou stranu. Zároveň poznamenává, že je nutné spolupracovat, protože jinak žádných výsledků nedosáhnou. „Naši kolegové pracovali na těchto úkonech po celý minulý rok, naneštěstí, zatím čekáme na viditelné výsledky,“ komentuje snahy západu v Sýrii.

„Je jen spravedlivé, když tvrdí že jsou lépe obeznámeni se situací, jelikož na tamějším území operují (ač nezákonně, jak jsem již zmiňoval) déle jak rok, ale pokud tam jsou a znají lépe situaci, nechme je ať s námi sdílí informace o cílech, jež za tuto dobu identifikovali a my se jimi budeme zabývat,“ naznačuje Putin jak by si představoval spolupráci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…