Křetínský v pozadí, skupiny s vazbami na Moskvu a Peking, Czexit... To vše prý zvolíte s Mirkem Topolánkem

13.11.2017 15:49

Expremiér za ODS Mirek Topolánek by se rád stal českým prezidentem. Ve svém prvním kandidátském projevu prohlásil, že by rád Česko udržel v západních strukturách – v EU i v NATO. V debatě na Právnické fakultě Univerzity Karlovy prohlásil, že členství Česka v EU teď nemá žádnou alternativu. Po internetu ale také koluje Topolánkovo vyjádření z roku 2014, kdy prohlásil, že je EU nereformovatelná a vystoupil by z ní.

Křetínský v pozadí, skupiny s vazbami na Moskvu a Peking, Czexit... To vše prý zvolíte s Mirkem Topolánkem
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý premiér Mirek Topolánek

Když Mirek Topolánek zahajoval svou prezidentskou kampaň, konstatoval, že má obavy o zdraví Miloše Zemana a byl by rád, kdyby si současný prezident odpočinul. Poznamenal také, že by si Zemana rád pamatoval jako muže, který přivedl Českou republiku do NATO, a ne jako člověka, který nás táhne na východ.

Na nedávné debatě prezidentských kandidátů na půdě Právnické fakulty Univerzity Karlovy také prohlásil, že Česko musí zůstat v Evropské unii, neboť naše členství v této organizaci dnes nemá alternativu. Všem přítomným také připomněl, že on jako premiér prosazoval přijetí Lisabonské smlouvy v České republice, ačkoli věděl, že tento dokument naše postavení v Unii oslabí. Chtěl tím prý dát najevo, že do EU patříme. Má to ale háček.

Lidská paměť je sice krátká, ale o Googlu totéž neplatí. Na internetu se tak dají nalézt články z roku 2014, v nichž Topolánek prohlašuje, že EU je v podstatě nereformovatelná a že by z ní vystoupil.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

„EU pokládám za nereformovatelnou. Bylo to deset ztracených let. My jsme vstupovali hlavně za svobodou. Evropa je ale dnes unifikovaná, zbyrokratizovaná, má své nové klimatické náboženství. V té podobě, v jaké je a kam kráčí, zažijeme pád Říše římské v přímém přenosu,“ řekl u příležitosti desátého výročí vstupu Česka do EU Topolánek.   

Před třemi lety prohlásil, že pro něj byl důležitější vstup do NATO. Severoatlantickou alianci považoval a považuje Topolánek za jasnou garanci naší bezpečnosti. Vstup do EU prý byl spíš vynucen tím, že jsme v podstatě neměli jinou možnost.  

Politolog Josef Mlejnek mladší se v textu na Babylon Revue.cz zamyslel nad tím, zda Mirek Topolánek není vlastně jen Milošem Zemanem v trochu jiném balení. Stačí se podívat právě na vyjádření z roku 2014. Jenže nejen na ně.

„Předně Mirek Topolánek dosud pracoval pro zmíněného miliardáře Daniela Křetínského, pro jeho Energetický a průmyslový holding (EPH). Křetínský je v dobrých obchodních vztazích s Petrem Kellnerem, v nedávné době například společně investovali do německých dolů a elektráren či do internetových obchodů. Nejbohatší Čech Petr Kellner Zemana hojně využíval a využívá k posilování svých obchodních vztahů s Ruskem a Čínou. A krátce před oznámením Topolánkovy kandidatury proběhla médii zpráva, že Křetínský kupuje největší firmu zabývající se dopravním strojírenstvím ve střední a východní Evropě, plzeňskou strojírenskou skupinu Škoda Transportation, kterou měli původně koupit Číňané (společnost Railway Rolling Stock Corporation). Může tudíž, byť samozřejmě nemusí, jít rovněž o doklad jeho příslušnosti k politicko-obchodní ose Kellner – Moskva – Peking,“ napsal Mlejnek.

Anketa

Odvádí zpravodajství ČT dobrou práci?

hlasovalo: 13988 lidí
Před lety měl za sebou Topolánek politickou stranu. Za ODS byl senátorem, poslancem i premiérem. Bylo jasné, koho reprezentuje. Už v té době měl však kolem sebe i lobbisty. Typickým příkladem je Marek Dalík, který dnes sedí ve vězení. Fakt, že dnes pracuje pro Křetínského, naznačuje, že Topolánek může na Hradě pracovat ve prospěch různých ekonomických skupin.

„Mirek Topolánek je maskot, herec najatý pro určitou roli, poskok podobných, ba zčásti stejných kruhů, které stojí za Milošem Zemanem. Kruhů, které mají, popřípadě mohou mít eminentní zájem na dalším rozvíjení obchodních vztahů s Ruskem a Čínou, což v případě těchto zemí znamená rovněž utužování těsných politických vazeb. Hlas pro Topolánka je tudíž s velkou pravděpodobností hlasem i pro Moskvu a pro Peking, hlasem pro další erozi Evropské unie, ba možná dokonce pro Czexit. Než jeho, je už možná lepší volit přímo Miloše Zemana, neboť u něj, s cynickým pragmatismem nahlíženo, existuje poměrně vysoká pravděpodobnost, že se konce druhého funkčního období nedožije. A pak mohou být předčasné prezidentské volby s nějakým lepším složením uchazečů. Kam jsme se to, proboha, za skoro třicet let od listopadu dostali!“ uzavřel svou úvahu politolog. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…