Křik na Orbána v Praze: Peszynski se pochlubil...

06.01.2020 9:44

Na nedělní znovuotevření Státní opery v Praze vedle českých politiků dorazil i maďarský premiér Viktor Orbán. A právě proti Orbánovi se před Operou protestovalo. Pozvání podle serveru Lidovky.cz odmítli například premiéři Slovenska a Polska Peter Pellegrini a Mateusz Morawiecki či německá kancléřka Angela Merkelová. Rekonstrukce budovy Státní opery trvala skoro tři roky a stála 1,3 miliardy korun.

Křik na Orbána v Praze: Peszynski se pochlubil...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Aktivista Pražského majdanu Tomasz Peszynski

Z českých politických špiček na slavnostní otevření opery přijel premiér Andrej Babiš či předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (oba ANO), někteří ministři a ministryně nebo předsedové poslaneckých klubů. Akce se zúčastnil i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), kardinál Dominik Duka nebo šéf odborů Josef Středula. 

Anketa

Je dobře, že Donald Trump nechal ,,oddělat" Kásima Sulejmáního?

hlasovalo: 14117 lidí

„Dne 5. 1. 2020 uskutečnily organizace Pulse of Europe, Kaputin a Rebelové společnou akci u příležitosti pozvání Viktora Orbána na otevření Státní opery v Praze. Protestovali jsme proti faktu, že na tuto akci dorazil zrovna maďarský fašistický diktátor, proti spojenectví Babiše a Orbána a stejně tak proti jejich politikám. Nelíbí se nám nacionalismus, autoritářství, odmítání liberalismu a podlézáni Putinovi a Číně. Fotograf Tom Rimpel udělal fotky nejen nás, ale i z toho, jak to mezitím vypadalo uvnitř,“ poznamenal k akci aktivista Tomáš Peszynski na svém facebookovém profilu. 

Státní opera byla slavnostně znovuotevřena 5. ledna, přesně 132 let od svého prvního otevření. Zahajovací koncert nazvaný Státní opera v proměnách času (1888-2018) v režii Alice Nellis provedl diváky historií čtyř zdejších operních souborů. 

Budova nynější Státní opery v Praze vznikla na konci 19. století jako Nové německé divadlo. Je považována za jeden z nejkrásnějších operních domů v Evropě s vynikající akustikou a bohatou malířskou a sochařskou výzdobou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…